Online winkelen is voor velen van ons een geweldige uitvinding. Vanaf je luie stoel vul je je winkelwagen en met een beetje geluk heb je de spullen de volgende dag in huis. Helaas zijn er ook op dit vlak veel malafide praktijken gaande waarvan je als consument de dupe kunt zijn. Hanteer de volgende tips en zorg dat jij veilig online winkelt.
Online winkelen voor de beste prijs
Het grote voordeel van online winkelen is onder andere dat je prijzen kunt vergelijken en op deze manier de beste aanbieding scoort. Wat steeds vaker gebeurt is dat internetcriminelen op kortingen en uitverkoop inspelen. Ineens verschijnen er aanbiedingen met wel hele hoge kortingen, die te mooi zijn om waar te zijn. Tref jij zo’n mega aanbieding? Hopelijk gaat er dan een alarmbelletje in je achterhoofd af.
Volg de onderstaande tips en voorkom dat je het slachtoffer wordt van internetcriminaliteit.
1. Controleer de website waarop je winkelt
Je weet het inmiddels: nep is haast niet meer van echt te onderscheiden in het geval van online oplichterij. Controleer daarom altijd of de website begint met ‘https://’. Zo ja, dan heb je een veilige verbinding. Controleer ook de domeinnaam. Komt die overeen met de naam van de webwinkel? Dat is een goed teken. Als een domeinnaam een koppelteken bevat zoals – met een toevoeging (bol-store.com, wehkamp-sale.nl) dan is dat verdacht.
2. Controleer het bedrijf waarbij je winkelt
Iedere Nederlandse webwinkel is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Twijfel je over de echtheid? Kijk dan hier of het bedrijf daadwerkelijk bestaat. Controleer het keurmerk, als er een webwinkel keurmerk op de website staat. Dit kan door naar de site van het betreffende keurmerk te gaan en de bedrijfsnaam in te voeren. De Nederlandse wet stelt dat een webwinkel voldoende communicatiekanalen moet hebben met haar klant, waaronder telefonisch. Is het bedrijf niet telefonisch bereikbaar dan is dat dus verdacht.
Een ander punt waaraan je het bedrijf kunt toetsen zijn de betaalmogelijkheden. Ontbreken de standaard betaalmogelijkheden zoals iDeal, Afterpay en Klarna? Grote kans dat het oplichting betreft.
3. Te mooi om waar te zijn?
Ten slotte: is het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak zo. Als je een aanbieding treft die wel heel goed is kun je altijd even de prijzen vergelijken met andere aanbieders om te ontdekken of de prijs van jouw aanbieder reëel is.
Lees ook:
Valse mail? Zo herken je ‘m