Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Als je het nieuwste model wilt hebben, zeker als het gaat om een iPhone, krijg je te maken met een behoorlijke uitgave. Er zijn al diverse smartphones die meer dan duizend euro kosten. Wellicht is een tweedehandse een goede optie? Het kan, maar je moet wel op bepaalde zaken letten.
Zo kies je een nieuwe smartphone
Afbetaling
Vooral iPhones zijn (belachelijk) duur, zeker als je steeds kiest voor het nieuwste model. En nee, het is niet voordeliger om een abonnement te nemen met zo’n überhippe versie erbij voor een klein prijsje. Je betaalt je telefoon in zo’n geval gewoon in termijnen af, met rente. Bovendien sta je meteen geregistreerd bij het BKR – Stichting Bureau Krediet Registratie – en dat kan je lelijk in de weg zitten bij het afsluiten van een lening, of zelfs een hypotheek. Een tweedehandsje dan maar? Dat kan. Maar je moet wel goed opletten.
Voor fotografen
Vraag je eerst af of je werkelijk het allerlaatste model wil hebben. Want de wat oudere modellen zijn vaak minstens zo goed. Ze beschikken misschien niet altijd over de nieuwste snufjes, maar heb je die werkelijk nodig? Tegenwoordig kunnen smartphones bijna net zo veel als een knappe fotocamera; dat is wel een groot voordeel als je graag fotografeert. Het is vooral die camera waarmee de verschillende smartphonemerken lopen te stunten. Maak jij af en toe een kiekje van je (klein)kind en je partner en vind je het verder wel prima? Betaal daar dan niet voor!
Betrouwbare aanbieders
Een ouder model scheelt dus veel geld. Bij veel telecomaanbieders kun je er zo een krijgen en het meest voordelige is nog altijd dat je hem aanschaft bij een nieuw abonnement. Maar kijk goed naar het verschil tussen een losse aankoop en ‘sim only’, waarbij je een (relatief goedkoop) abonnement neemt zonder mobiel. Je kunt namelijk ook kiezen voor een refurbished toestel, overigens ook gewoon op de vrije markt te koop. Een gereviseerde telefoon, die op een aantal cruciale punten gecontroleerd is en waarvan defecte onderdelen zijn vervangen. Bijna zo goed als nieuw, maar wel een stuk voordeliger. Alleen weer niet zo goedkoop als een tweedehandsje.
Toch een tweedehandsje?
Als je redelijke kennis van zaken hebt, kun je je wagen aan een tweedehands smartphone. Bij Marktplaats en eBay vind je tal van aanbiedingen, vaak met een verleidelijk fotootje erbij van de fraai opgepoetste iPhone. Voorlopig is ‘kijken, niet kopen’ het beste devies. Vergelijk de prijzen. To good to be true? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Noteer de prijzen van vergelijkbare toestellen, die zouden elkaar niet al teveel moeten ontlopen, en check – indien mogelijk – de betrouwbaarheid van de verkoper met wie je in zee zou willen gaan. Ga in elk geval nooit zomaar in op een betalingsvoorstel. Als je toch geld overmaakt, doe dat dan via PayPal. Bij Marktplaats kun je tegenwoordig ook gebruik maken van de ‘Gelijk oversteken service’ en van ‘betaalverzoek via Marktplaats’.
Waar moet je op letten?
Je hebt je ideale toestel gevonden en een afspraak met de verkoper gemaakt. Het meest veilig is om de telefoon eerst in handen te nemen en een en ander te controleren.
Check dan de volgende punten:
- kijk of het inderdaad de iPhone van de aanbieding is
- vraag de verkoper om de originele verpakking en de aankoopbon
- ontbreekt die dan kun je op Stopheling aan de hand van het serie- of EMEI-nummer checken of het toestel niet gestolen is
- check, bij een iPhone, of het activeringsslot (diefstalbeveiliging) eraf is. Is de telefoon ontgrendeld? Controleer of het simlock eraf is, door er je eigen simkaart in te stoppen
- controleer of je de telefoon kunt opladen
- controleer of wifi en Bluetooth nog werken
- controleer of alle knoppen het doen en of het touchscreen goed reageert
- bekijk het toestel nauwkeurig op beschadigingen, let ook op krasjes en dode pixels in het scherm
- check of de camera, de flitser, en het volume het goed doen
- check of de iPhone rammelt als je hem een beetje schudt, geen goed teken
- controleer op waterschade: bij het houdertje van de simkaart zit een vloeistofindicator, die mag niet roodgekleurd zijn
- let op dat er geen accessoires ontbreken, zoals oordopjes, USB-kabel, en vooral de originele oplader.