fbpx

Stappenplan voor het vinden van een nieuwe baan

solliciteren aangenomen

Het is best goed om zo nu en dan een frisse wind door je carrière te laten blazen. Even iets anders, een nieuwe energie, andere collega’s om je heen en een nieuwe omgeving. Ben je daaraan toe, dan kun je de zoektocht starten. Maar waar begin je eigenlijk? Jolande Vos, coach van Novaturier, geeft een stappenplan voor het vinden van een nieuwe baan.

Lees ook:
7 tips om niet sneller maar wél slimmer te werken

Stappenplan voor een nieuwe baan:

1. Leer eerst jezelf nog beter kennen

In de zoektocht naar een nieuwe baan kijken mensen vaak naar wat ze al gedaan hebben. Terwijl het juist veel beter is om vanuit een helicopterview naar jezelf te kijken. Wat zou je doen met je tijd als geld geen rol speelt? Misschien ben je op zoek naar meer verantwoordelijkheid, de interactie met mensen of juist meer vrijheid. Als je alles loslaat, ga je vanzelf creatiever denken en ontdek je welke waarden voor jou belangrijk zijn. Dit speelt een grote rol in hoe jij functioneert in een nieuwe baan, want je houdt het nooit lang vol in een band die niet in lijst is met jouw kernwaarden. Kies één of twee waarden die het meest belangrijk voor je zijn en kijk of deze terugkomen in de vacature die jou aanspreekt.

2. Breng je competenties in kaart

Ga eens na wat jouw unieke kwaliteiten zijn, welke vaardigheden bezit je en welke kennis heb je waarvan jouw toekomstige werkgever kan profiteren? Welke eigenschappen maken jou uniek? Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wat competenties nu precies zijn en dat kun je ook ontdekken via handige tools als gratiscompetentietest.nl.

stappenplan nieuwe baan

3. Overkom de schroom om jezelf te verkopen

Veel mensen vinden het lastig om zichzelf te verkopen. Het roept vaak negatieve associaties op van luidruchtige mensen of van die types die zichzelf als Bokito op de borst kloppen. Toch is jezelf verkopen een must tijdens een sollicitatie, dit is nu eenmaal niet het moment om bescheiden te zijn. Het is belangrijk dat je weet wat je wilt, wat je unieke kwaliteiten zijn en wat het mensen oplevert om met jou in zee te gaan. Een tip: schrijf een pitch. Hierin beschrijf je wie je bent, wat je doet en waar je naar op zoekt bent. Die drie dingen moet je in één minuut kunnen vertellen. 

4. Ga netwerken

Netwerken is een belangrijk onderdeel in het stappenplan voor het vinden van een nieuwe baan. Dit blijft namelijk de beste manier om aan werk te komen. Als 45-plusser heb je door de jaren heen een groot netwerk opgebouwd en maak daar gebruik van. Plaats een oproep met je pitch op LinkedIn of Facebook en vertel het aan andere mensen uit je netwerk. Een slimme tip: maak een lijst met 25 invloedrijke mensen in jouw netwerk. Denk na over manieren hoe je de relatie met ze kunt versterken en vraag of zij jou binnen hun netwerk kunnen introduceren. Je kunt ook contact opnemen met oud-studenten. Jullie hebben dezelfde opleiding en het netwerk gemeen.

stappenplan voor een nieuwe baan

5. Verleid je toekomstige werkgever met je cv

Dit is je allereerste indruk en net als bij daten heb je slechts een paar seconden de tijd om indruk te maken. Je doel is te verleiden en op te vallen tussen een stapel brieven. Hoe je dit aanpakt? Vergeet de vakantiefoto en kies voor een professioneel voorkomen. Zorg dat je cv niet langer dan twee pagina’s is, less is more. Heel belangrijk: informeer, maar zorg ook zeker dat je nieuwsgierigheid opwerkt. Dus zet je creatieve brein aan het werk. Containerbegrippen als perfectionist, doorzetter, teamplayer zijn een no go. Ben je bijvoorbeeld creatief? Omschrijf jezelf liever als een ‘ideeënkanon’. Een perfectionist? Gebruik dan liever een originele term als ‘een puntjes op de i zetter’ dat springt toch veel meer in het oog.

6. Doe het niet alleen

Besef dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Is het niet jouw kwaliteit om een gelikte cv of motivatie te maken, laat het dan aan een ander over. Op websites als wetalent.nl of cv5.nl kun je allerlei moderne templates voor motivatiebrieven en een cv downloaden. Et voilà.

nieuwe baan stappenplan

7. Geloof in jezelf

Je kunt alle stappen hiervoor nog zo goed uitvoeren, maar is je overtuiging niet juist dan ga je die baan niet vinden. Heb jij altijd het gevoel dat een ander beter is of dat jij niet aan een baan gaat komen? Dan straal je dit onbewust uit. Wat je kunt oefenen: maak op een A4’tje twee kolommen. In de eerste kolom beschrijf je al je beperkende overtuigingen en in de tweede kolom al de nieuwe overtuigingen die je daar tegenover wil zetten. Een voorbeeld: als beperkende overtuiging beschrijf je dat ze iemand zoeken die jonger is, maar als nieuwe overtuiging zet je daar tegenwoordig dat jij juist een berg aan kennis en ervaring meebrengt waar een werkgever heel veel profijt van heeft.

8. Maak een actieplan

Wat wil je gaan ontwikkelen om je droombaan te krijgen? Welke training, opleiding, (vrijwillige) stage of coaching wil je doen om je doel te behalen? Hoe ga je de arbeidsmarkt bewerken? Hoe ga je je netwerk onderhouden, uitbouwen en inzetten? Via welke kanalen ga je zoeken naar een baan of je cv uploaden? Op welke vacatures ga je nu solliciteren? De intentie van het vinden van een nieuwe baan + gerichte actie = resultaat. Grote kans dat jij jouw droombaan vindt!

Lees ook:
Lekker doorwerken na je pensioen