Stel je voor, dat in een split second je hele bankrekening wordt leeggetrokken. Je zal het maar meemaken. Afgelopen maanden werden tientallen Nederlandse huishoudens de dupe van QR-fraude, waarbij een oplichter ongemerkt toegang krijgt tot je rekening. Een van de slachtoffers meldde: “Ik ben er gewoon met open ogen ingetrapt”. Hoe kan dat zomaar gebeuren? Hoe kun je oplichting voorkomen?
Lees ook:
Criminaliteit via Whatsapp
Zo herken je QR fraude
Het is steeds makkelijker om je bankzaken te regelen via je smartphone. Met een Tikkie is geld innen én voldoen supersimpel en is de laatste jaren niet meer weg te denken. Hoewel de QR-code al langer bestaat in techland, blijft het bij de meeste mensen nog een beetje vaag hoe dat precies werkt. Toch vertrouwen we er blindelings op dat de ‘zwarte blokjes’-code doet waar deze voor bedoeld is. Zo kun je er bijvoorbeeld een betaling mee doen, maar wat velen niet weten is dat je er geen betaling mee kunt ontvangen. Hebbes! Dit maakt het meteen makkelijker voor oplichters om daar misbruik van te maken.
Hoe kan dat zomaar gebeuren?
De QR-fraude die zich voordoet, begint op Marktplaats waar het slachtoffer iets te koop heeft staan. Een oplichter neemt vervolgens via WhatsApp contact op over het product dat te koop staat en geeft aan dit te willen kopen. Het slachtoffer krijgt een QR-code toegestuurd die in de ING bankieren app gescand moet worden. Het slachtofer denkt met het scannen een betaling te ontvangen, maar in werkelijkheid krijgt de oplichter door middel van een koppeling toegang tot de rekening van het slachtoffer.
Wat kan de bank betekenen?
Bij ING-klanten konden cybercriminelen hun slag slaan. Wat er gebeurde: door het scannen van de code in hun eigen bankieren-app, gaven klanten zelf toestemming voor het activeren van de app op een ander apparaat. Dit is de reden waarom ING in eerste instantie alle verantwoordelijkheid afwees onder het mom van ‘eigen schuld, je was er zelf bij’. Na een stroom van klachten laat ING nu toch weten het systeem veiliger te maken en alle schade van klanten met terugwerkende kracht te vergoeden.
Hoe kun je QR fraude voorkomen?
Wees altijd bewust bij het scannen van QR codes. Vraag je het volgende af: Ken ik deze persoon? Word ik onder druk gezet? Is deze manier gebruikelijk? Vertrouw je het niet? Scan de code dan niet. Met het nieuwe ING-systeem worden klanten voortaan gewaarschuwd dat een ander toestel toegang krijgt tot de rekening en dus transacties kan doen. Het belangrijkste is om altijd goed te blijven lezen in de Mobiel Bankieren App waar je akkoord op geeft.
Lees ook:
Criminaliteit via Whatsapp