Als je binnenkort het web op duikt om inkopen te doen voor Sinterklaas of Black Friday, controleer dan even twee keer of deze webwinkels betrouwbaar zijn. Het is dé uitgelezen periode voor oplichters om hun slag te slaan. De politie meldt al dat het aantal aangiften van online fraude blijft stijgen. Let dus goed op!
Valse webwinkels
Zo zijn er meldingen van websites die zich voordoen als verkopers van sportartikelen en elektronica. De Playstation 5 is bijvoorbeeld erg populair nu, en daardoor amper leverbaar. Kopers worden hebberig en ongeduldig en bestellen de spelcomputer op webwinkels waarvan maar moet blijken of ze deze ooit gaan leveren.
Hoe herken je valse webwinkels?
1. Controleer de adresbalk
Let goed op de url. Soms lijkt deze op een bekende webshop, maar wijkt het net iets af. Ook kan een beveiligde verbinding ontbreken: de ’s’ in https en een groen slotje missen dan in de adresbalk. Ook websites met -korting, -deals, -sale moeten goed gecontroleerd worden. Deze toevoegingen worden vaak door oplichters gebruikt.
2. Let op prijzen en betalingswijzen
Vaak worden onrealistische prijzen met fikse korting aangeboden. Het is verdacht wanneer alle producten – ondanks die stuntprijzen – op voorraad zijn. Als je dan ook nog op één manier (vooraf) kunt betalen, dan kun je vrijwel zeker stellen dat deze webwinkel nep is. Webshops zijn namelijk wettelijk verplicht om ook (gedeeltelijk) achteraf betalen aan te bieden, zoals (digitale) acceptgiro.
3. Zoek op welke informatie er bekend is
Controleer of een website zeer recent is gelanceerd via who.is of sidn.nl. Wanneer een website pas is geregistreerd, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets niet in de haak is. Er is ook een lijst van nepsites op politie.nl. Tenslotte kun je kijken of er een kvk-nummer te vinden is en of deze klopt. Bij twijfel: ga na of er online recensies over de website te vinden zijn.
Bron: NOS