Geld overboeken, saldo checken, gegevens van spaarrekeningen of creditcards inzien, maar ook het ‘aanzetten’ van jouw betaalpas voor landen buiten Europa, het terugstorten van geld of het blokkeren van een pas na diefstal of verlies, het kan allemaal via een app op je telefoon. Wat een gemak! Maar is het wel veilig?
Lees ook:
Een Tikkie sturen: zo simpel is het
Mobiel bankieren
Voor internetbankieren is er doorgaans een ‘tweestapsverificatie’ vereist, de extra beveiliging door een sms-code of een random reader. Bij mobiel bankieren ontbreekt deze meestal: een pincode of vingerafdruk is genoeg om geld over te maken. Toch is het volgens de banken veilig, bankieren via de app. Maar er is wel een aantal voorzorgsmaatregelen die zij nemen om eventuele risico’s te vermijden. Zo kun je bij veel banken bijvoorbeeld alleen naar bekende rekeningnummers overboeken, oftewel bankrekeningnummers waar je al eerder geld naar hebt overgeboekt of die al in je adressenlijst staan. Wil je een bedrag overboeken naar een ‘vreemd’ rekeningnummer dan is daar de cardreader of TAN-code wél voor nodig.
Kies een maximum
Er zit een maximum aan de hoeveelheid geld die je per dag via de app kan overboeken. Dit bedrag verschilt per bank. Bij ASN bank, RegioBank en SNS kun je per dag maximaal €1000 euro overmaken. Bij ING ligt de limiet op € 5000. Het toegestane bedrag kun je overigens zelf naar beneden bijstellen, iets wat wij wel adviseren. Zelf kun je ook maatregelen nemen om het bankieren via de mobiele telefoon nog veiliger te maken.
6 slimme tips
Tip 1
Het is wellicht een open deur, maar toch kan het niet genoeg worden benadrukt. Kies een pincode op je telefoon die niet voor de hand ligt. En vertel deze nooit door aan anderen.
Tip 2
Een minder voor de hand liggende: download de meest recente (en natuurlijk altijd de officiële) versie van de bankieren-app. Soms zijn er nieuwe beveiligingen ingebouwd. Altijd doen dus.
Tip 3
Gebruik nooit openbare wifi-netwerken, zoals in restaurants, de trein of in openbare ruimten. Wil je toch onderweg bankieren, doe dat dan liever via je databundel of prepaidkaart. Dit geldt trouwens ook voor een Tikkie, gebruik die app ook niet op zo’n openbaar netwerk.
Tip 4
Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat de pincode voor je bankieren-app niet te makkelijk is. En zeker niet dezelfde als die voor je telefoon.
Tip 5
Log na iedere sessie uit. Mocht jouw telefoon onverhoopt in handen komen van derden, dan kunnen die tenminste niet in jouw geldzaken rondneuzen, of nog erger: geld overboeken.
Tip 6
Houd te allen tijde je bankgegevens in de gaten. Mocht je het niet vertrouwen of iets opmerkelijks zien, neem dan meteen contact op met jouw bank en maak er melding van!