‘Stuur maar even een Tikkie’. In korte tijd is deze betaalapp van ABN AMRO een enorm succes geworden. Je splitst via de app heel eenvoudig rekeningen op, ook als je bij een andere bank zit. Ideaal als je met elkaar kosten wilt delen, maar ook als je een keer van iemand geld tegoed hebt. Hoe werkt het? En is het veilig?
Lees ook:
5 apps voor grip op je financiën
Tikkie
Tikkie is een app die je kunt downloaden en waarmee je eenvoudig geld dat je hebt voorgeschoten, kunt terugvragen. Je maakt in de app een betaalverzoek aan door op het plusje te klikken. Vervolgens vul je in hoeveel je per persoon wilt ontvangen. Handig dus, als je van meer personen geld tegoed hebt; je hoeft het bedrag maar één keer in te vullen. Vervolgens vul je in waarvoor het bedrag is. Etentje verjaardag Karin, zeilweekend, bioscoop, of verjaardagscadeau Hans. Vervolgens kun je het betaalverzoek delen, bijvoorbeeld via WhatsApp, mail of Messenger.
Simpel
Ook dat gaat eenvoudig: om je betaalverzoek te delen, hoef je alleen maar de naam of namen van de degene van wie je nog geld krijgt in te voeren. De app stuurt dan zelf het verzoek: ‘Wil je me € 10 betalen voor ‘de bioscoop’ via xxx’. Ook staat er tot wanneer het betaalverzoek geldig is. Op de plek van de kruisjes staat de link die iemand dan moet aanklikken. Via die link kan het bedrag met de eigen mobiel bankieren-app of met IDEAL heel eenvoudig worden overgemaakt, zonder dat er transactiekosten moeten worden betaald. Je vrienden die jouw Tikkie ontvangen, hoeven zelfs de app niet per se te hebben, want het terugbetalen gaat buiten de app om.
Niet bij ABN AMRO?
Hoewel Tikkie een betaalapp van ABN AMRO is, kun je dat app ook gewoon gebruiken als je bij een andere bank zit. Als je beiden niet bij ABN AMRO zit, staat het geld niet direct op je rekening. Dit is ook zo bij een standaard overboeking van de ene bank naar de andere bank. Tikkie is voor zowel de iPhone als voor Android-toestellen gratis beschikbaar. Je kunt de app vinden in de App Store (iPhone) en Google Play Store (Android) en vanaf daar downloaden.
Hoe veilig is Tikkie?
Als je de app installeert, moet je jouw rekeningnummer invoeren. De app heeft geen toegangscode, dus als je telefoon in verkeerde handen valt, kan iemand anders via jouw telefoon betaalverzoeken doen. Die persoon zou in theorie ook zijn of haar rekeningnummer kunnen invoeren. Er is gelukkig nog weinig fraude bekend met Tikkie. Meestal weet je ook wel of iemand geld van je tegoed heeft. Let in elk geval altijd op dat de betaallink begint met https en dat er tikkie.me in de link staat. Inmiddels hebben diverse banken, zoals Rabobank en ING, een vergelijkbare betaalverzoekfunctie ingebouwd in hun mobiel bankieren app. Toch is Tikkie vooralsnog de populairste betaalapp.
Lees ook:
5 tips om je schermtijd te verkorten