fbpx

6x budgettips om geld te besparen aan het einde van de maand

bonnetje budgettips

De meeste mensen ontvangen rond de 24ste hun salaris. Door die boost aan je banksaldo ben je vaak geneigd om in de dagen die volgen flink te spenderen. Bedrijven en (online) winkels springen hier handig op in; denk aan aanbiedingen die juist dan gedaan worden, of een koopzondag. Vliegt het geld die eerste week jouw portemonnee uit of is de maand standaard te lang… lees onze tips!

Lees ook:
Besparen: hier is het echt goedkoper!

6 budgettips: besparen doe je zo!

Financiële adviseurs en budgetcoaches hameren er altijd op: zorg voor overzicht in je financiën. Zet je inkomsten en uitgaven bijvoorbeeld in een Excelsheet. Kies voor een maandoverzicht. Het geld dat je per kwartaal of (half)jaarlijks moet afdragen, reken je om in maandbedragen.

1. Reserveer

Een bedrijf maakt reserveringen, bijvoorbeeld voor de btw of belastingen. Eigenlijk kun je een huishouden ook als een soort onderneming zien. Maak diverse potjes, voor bijvoorbeeld vakantie, sparen algemeen, onderhoud huis, reserveringen ziektekosten, etc. Zet die bedragen apart, het liefst op een andere rekening. Hierdoor heb je ook minder het gevoel dat je over veel geld beschikt, waardoor de verleiding tot kopen minder groot is. Bij de meeste banken is het mogelijk om onder een betaalrekening verschillende (spaar)rekeningen te ‘hangen’. Dan is het een kwestie van één keer bepalen hoeveel geld op welke rekening, en daar een automatische maandelijkse betaalopdracht van te maken.

2. Bukken in de supermarkt

Op de wekelijkse boodschappen valt te besparen. Niet alleen door koopjesjagen, maar ook door er een vast bedrag per week voor uit te trekken. Om dit limiet niet te overschrijden, is het goed om dit bedrag vooraf te pinnen. Op is op. Tips voor goedkoper boodschappen doen: koop groente die in de reclame is, eet minder vlees, maak vooraf lijstjes en durf te bukken: onderin de schappen liggen vaak de goedkopere producten.

3. Dat kan de vriezer in!

Jaarlijks verdwijnt zo’n dertien procent van ons eten in de afvalbak. Zonde! Niet alleen van de verspilling, maar ook van je euro’s. Kook dus afgepast, of nog beter: kook voor twee dagen en vries een gedeelte in. Nasi, pastasaus, en zelfs soepen kunnen zo de vriezer in. Introduceer een wekelijkse kliekjesdag, maak van oud brood wentelteefjes of van overgebleven aardappels een Spaanse aardappelomelet.

4. Op de kleintjes letten

Wil je op de kleintjes letten? Wees je dan ook bewust van kleine uitgaven, als snacks of koffies onderweg, zoals in de trein, bij een tankstation of in de cafetaria op je werk. Honger en tijdsgebrek zijn een gevaarlijke combinatie. Een uurtje overwerken?  Zorg dat er een maaltijd klaarstaat. Eten laten bezorgen is echt prijzig en een afhaalpizza kost al snel €12.

5. Goedkope uitjes

Met het voorjaar in het vooruitzicht krijgen we weer zin om eropuit te trekken. Kies voor voordelige uitjes als een fietstocht, een dagje strand of een recreatieplas waar je fijn kunt vertoeven, maar geen entree hoeft te betalen. Neem zelf eten of drinken mee, dat scheelt ook enorm. Kijk wel altijd even op de website of dat is toegestaan.

6. Tanken

Besparen op tanken? Installeer de gratis app Benzine-Jip. Via deze app kun je zien waar de brandstof het goedkoopst is. Zo betaal je nooit te veel voor een tankbeurt.

Lees ook:
Basisinkomen voor iedereen: goed idee of niet?