Je mocht het een aantal jaren terug nog niet eens fluisteren, maar inmiddels is het heel normaal: een kindvrij hotel, camping, vliegtuig of zelfs een restaurant. Oók in het hoogseizoen. Want niet iedereen wil een gezellig gezinnetje mee op vakantie. Al helemaal niet als dat het jouwe niet is.
Kindvrij op vakantie
Het leek zo’n heerlijk hotelletje, schitterend tropische zandstrand, ver weg van de hectiek van alledag. Was ook zo, de eerste avond, toen je samen met je geliefde in die luie ligstoel op je terrasje de zon zag onder zakken in de azuurblauwe zee..
En dat was meteen het einde van je idyllische vakantie. In de kamer naast je begon even later het gezinnetje met twee kleintjes aan hun avondsessie: luidruchtig badderen, heen en weer geren, onbedaarlijke huilbuien van onwillige peuters. En ’s ochtends vroeg hetzelfde ritueel. In de eetzaal werden diner en ontbijt gedomineerd door de kinderstoelenterreur, het zwembad bestond voornamelijk uit opblaasplastic. Dat dus nooit meer.
Adults only
Dat kan. Er zijn steeds meer aanbieders van hotel- en andere accommodaties die inzien dat een groeiende groep (potentiële) klanten ook in het hoogseizoen in alle rust op vakantie wil kunnen. Zonder lastig gevallen te worden door het wel – en vooral het wee – van gezinnen met vaak nog kleine kinderen. Kindvrij dus, oftewel ‘adults only’. En denk nu niet dat het alleen ouderen zijn die geen trek hebben in een vakantie zonder kinderen. Ook – of misschien wel juist – ouders van jonge kinderen willen er graag op uit zónder hun kroost. Of dat van anderen.
Groeimarkt
De vraag stijgt en daardoor ook het aanbod. Hotels, (er zijn er inmiddels honderden wereldwijd), campings, glampings, bed & breakfasts, restaurants, vliegmaatschappijen en touroperators. Kindvrij reizen blijkt een echte groeimarkt.
Het mooie is dat je niet meer afhankelijk bent van het voor- of naseizoen, maar ook gewoon in het hoogseizoen een kindvrije vakantie kunt boeken. Zelf samengesteld, of als pasklaar totaalpakket. Van Schotland en Corsica tot en met de Balearen en Kroatië. D-reizen, Sunweb, Corendon, en Tui zijn de grote spelers in de markt.
Rust in de tent
Reisorganisatie Tui biedt bijvoorbeeld ‘adults only’ vakanties aan onder de naam Sensimar. Je hebt keuze uit een serie 4/5-sterrenhotels waar alleen volwassenen mogen komen. De hotels liggen vaak dichtbij het strand, beschikken over luxe kamers, een zwembad en goede restaurants en organiseren meestal ook sportieve activiteiten voor de gasten. Corendon heeft een uitgebreide range aan kindvrije vakanties in de aanbieding. Van hip en pal aan het strand tot en met een rustig resort met restaurants en bars, een zwembad, een fitnessruimte en een wellness-centrum.
Vliegen zonder gekrijs
Klinkt goed, maar je vakantie kan net zo goed verpest worden door de heen- en terugreis. Een huilende baby naast je, getrap tegen de rugleuning van je stoel, krijsende koters in het gangpad: dat wil je niet als je er even helemaal tussenuit trekt. Vliegtuigmaatschappij Scoot Airlines uit Singapore speelt in op de ‘adults only’ trend door vliegreizen in een kindvrije cabine aan te bieden. Ook Air Asia X heeft kindvrije zones in het vliegtuig. Net als de Indiase vliegmaatschappij IndieGo, en Malasian Airlines. De Spaanse railvervoerder Ranfe heeft stilterijtuigen waar je onder de 14 niet in mag. Je betaalt wel iets meer, maar dan reis je ook gegarandeerd kindvrij.
Via bijvoorbeeld glamping.nl kom je aan een heerlijk kindvrij verblijf in een aantrekkelijk vakantieland. Ook op zoeksites als tripadvisor kun je aangeven dat je een kindvrije accommodatie zoekt. En dat kan net zo goed Nederland zijn.
Kindvrij uit eten
De Australische restauranthouder Lyam Flynn durfde het aan een kindvrije gedeelte in zijn restaurant te creëren, en kreeg heftige kritiek van ouderorganisaties. Zijn gasten wilden het, betoogde hij, en hij kreeg er alleen maar meer klanten door.
Nog niet veel restaurateurs durven het echter aan om zo brutaal de kinderwagen dwars te zetten, in Nederland zeker niet. Enkele jaren geleden startte de website ‘No Kids Allowed’. Het was de poging om een lijst op te zetten met cafés en restaurant waar kinderen niet welkom zijn. ‘Een paar adresjes maar, dan zijn we al heel tevreden.’ Maar via hun twitteraccount en ook op facebook werden ze voornamelijk uitgescholden. Terwijl er nog steeds veel mensen zijn die snakken naar kindvrije horeca. Die moeten dan maar op vakantie.
Lees ook:
Handdoekje leggen bij het zwembad