fbpx

7 dingen die je moet weten over de sauna

houten sauna

Nieuw is het niet: de sauna bestaat al duizenden jaren. Het bezoeken van de sauna wordt steeds populairder. Maar wat doet zo’n saunasessie eigenlijk met je lijf? En is het voor iedereen geschikt? Dit moet je weten voor je de sauna instapt.

Lees ook:
Het geheim van gezond oud worden

Dit moet je weten over de sauna

sauna wat je moet weten

1. Droog of nat?

Je hebt droge en natte sauna’s. In een droge sauna kan de temperatuur flink oplopen en dan nóg hol je niet gillend naar buiten. De klassieke Finse sauna haalt met gemak 90 graden, maar dat is prima te doen. Dat moet je niet proberen in een natte sauna (stoombad) want daar krijg je het al benauwd bij 50 graden.

2. Luchtvochtigheid

Het heeft allemaal te maken met de luchtvochtigheid: hoe lager die is, des te langer hou je het vol. Tegenwoordig kun je ook naar de infraroodsauna. Er heerst een normale luchtvochtigheid en de temperatuur loopt niet verder op dan 40-60 graden.

3. Dit gebeurt er in de sauna

Je lijf heeft een ingebouwde thermostaat die je lichaamstemperatuur op ongeveer 37°C houdt. In de sauna verwarmt de huid sneller dan het ‘binnenwerk’ van je lichaam. Daar ga je van zweten. Ook je bloed gaat sneller stromen, en je hart sneller pompen. Het is alsof je een stevige sportprestatie neerzet, en eigenlijk is dat ook zo: je lijf voert niet alleen warmte, maar ook afvalstoffen af. Bovendien worden flink wat lichaamsfuncties gestimuleerd, en werkt de saunawarmte ontspannend op je geest, spieren en gewrichten.

4. Opwarmen en afkoelen

Doordat je lichaam flink heet wordt, moet je het ook weer afkoelen. Kun je doen in de frisse buitenlucht en/of door een duik in koud water. De combinatie van zweten en afkoelen zorgt voor een grondige reiniging van de huid, terwijl ook de celvernieuwing wordt gestimuleerd.

5. Goed voor de weerstand

Eén keer in de week even puffen verhoogt je natuurlijke weerstand aanzienlijk. Waarschijnlijk word je ook minder vaak verkouden, het is goed voor je gewrichten en spieren en het vermindert stress en spanning. Ervan afvallen doe je niet, het gewichtsverlies dat je na een sessie op de weegschaal ziet is geen vetverlies, maar vochtverlies.

6. Wie wel, wie niet?

De sauna is goed voor bijna iedereen. Alleen voor baby’s en peuters is het verboden terrein: die zijn nog niet in staat om hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen. Wie zwanger is, kan de sauna ook beter mijden. Heb je diabetes, een hoge bloeddruk of hartklachten? Vraag dan vooraf je huisarts om advies.

7. Niet met een wijntje op

Blijf maximaal twintig minuten in de cabine, en zorg voor vijf minuten rust voordat je gaat afkoelen. Als je meteen onder de koude douche springt of in een koud zwembad, krijgt je lijf een flinke opdonder. Ook niet slim: in de sauna gaan zitten puffen met een slok op. Wel moet je tijdens en na je saunasessie veel drinken, omdat je veel vocht hebt verloren. Maar hou het bij water of een sapje.

Lees ook:
Daarom is koud (af)douchen gezond