fbpx

3 oplichterstrucs op vakantie ontrafeld

oplichterstrucs vakantie

Je kent ze vast nog wel, van die horrorverhalen over de Ramblas: Dat je nietsvermoedend meedoet aan een bekerspel en ondertussen je portemonnee uit je zak wordt gejat. Toeristen blijven een makkelijk doelwit. Blijtijds ontrafelt drie oplichterstrucs op vakantie.

Lees ook:
QR-fraude: zo herken en voorkom je het

Pas op voor deze oplichterstrucs

vakantie oplichterstrucs

(Free) Wifi-oplichting

We willen het liefst altijd en overal connected zijn. Je kunt voortaan gebruik maken van gratis WiFi op het vliegveld, in de winkelstraat, in je hotel en op de boulevard. Terwijl jij met je smartphone verbinding hebt met een onveilig WiFi-netwerk, proberen internetcriminelen je wachtwoord en accountgegevens te achterhalen. 

Tip:
Je kunt gebruikmaken van apps zoals open VPN, waarmee je via een veilige server verbinding maakt met het internet, bijvoorbeeld die van een thuiszittend gezinslid.

Uber-oplichting

Inmiddels is deze misselijke manier van fraude door de alternatieve taxi-service al gemeld in New York, Las Vegas en Manchester. Hebben jij of je kinderen binnenkort een tripje gepland naar een van deze steden? Let dan op voor de Uber-truc, ook wel ‘vomit-fraud’ genoemd. Als je weet wat het Engelse woord vomit betekent, kun je het misschien al raden: Nadat je een ritje hebt gemaakt, wordt het geld automatisch van je creditcard afgeschreven. Chauffeurs maken achteraf een melding dat jij zogenaamd op de achterbank zou hebben overgegeven en dit wordt in rekening gebracht onder schoonmaakkosten.

Tip:
Geef elkaar meteen aan het einde van de rit het aantal sterren die je de rit waard vond. Als een chauffeur je de indruk geeft tevreden te zijn, is het raar je 5 sterren als hij daarna met neppe foto’s van een vieze achterbank op de proppen komt. Maak daarom ook een foto van je zitplek voor en na de rit.

Restaurant-oplichting

Op vakantie wil je graag lekker eten. Restaurants en terrasjes zitten daarom ramvol. Tijdens het afrekenen wordt er soms een bedrag genoemd en direct afgerekend, zonder dat daar een papieren bon aan te pas komt. Er zijn altijd mensen die er genoegen mee nemen, vooral met drukte.

Tip:
Ook al krijg je de bon wel, neem dan echt even de tijd om goed te checken of alles klopt. Extra lastig voor als je in Frankrijk of Spanje bent en de taal niet beheerst. Helaas komt het overal ter wereld voor dat obers er een drankje bij smokkelen, een nulletje teveel aan het bedrag plakken of een hoge prijs voor kraanwater in rekening nemen. Opletten geblazen dus! 

Lees ook:
Phishingmails: nu ook met ‘controleer je wachtwoord’