Kijk jij ook zo uit naar het paasweekend? Ook al wordt het een ander jaar dan normaal: Een paasbrunch met (een deel van) de familie, paasbroodjes bakken, eieren beschilderen en verstoppen, op afstand? Met deze tips kom je helemaal in de gezellige paasstemming!
Lees ook
Paasknutselen voor beginners
Paasstemming: op z’n paasbest
Ze zeggen het niet voor niets. De periode voor de paasdagen is heel geschikt om alles weer eens grondig aan te pakken. Frisse wind door het huis en door je garderobe. De woonkamer na een stevige voorjaarsschoonmaak in de zomeropstelling. En dan natuurlijk je kamer heerlijk opvrolijken met een mooi voorjaarsboeket, versierde paastakken of een paaskrans.
Eieren uitblazen
Voor die paastak die de laatste jaren zo populair is geworden, gebruik je een twijg van de kronkelwilg. Verder heb je een stevige glazen vaas nodig. Als je de kronkelwilgentak in het water zet, heb je kans dat er frisgroene blaadjes aankomen. Om de tak te versieren, is allerlei paasversiering te koop. Zijn er (klein)kinderen in de buurt, dan is het natuurlijk ook leuk om de versieringen zelf te maken. Vooral uitgeblazen eieren met een lintje doen het altijd goed. Uiteraard kun je de tak ook versieren met kunstbloemen, veertjes, kuikentjes of kleine nestjes. Of bind piepkleine flesjes met ijzerdraad aan je takken, en steek daarin een voorjaarsbloemetje!
De allerliefste broodjes
Schuift de hele familie aan dit jaar? Misschien wordt het dan tijd om alvast wat te experimenteren in de keuken. Er is vast wel iemand in huis die zich graag als voorproever opwerpt. Favoriet zijn toch vaak de zogenaamde paasbroodjes, in de vorm van een haas of kip. Rozijnen als oogjes. Misschien wil je het deeg zelf maken, of kies je juist eerder voor kant-en-klaar deeg van bijvoorbeeld Koopmans? Op internet vind je veel recepten. Wat wij erg mooi vinden zijn de gevlochten paasbroodjes die, zeker met een ei middenin, net een goudbruin nestje lijken. Zonde om je tanden in te zetten.
Voor iedereen een ei
O, wat kan er veel met eieren! Pak al je knutselspullen er maar bij en maak voor iedere gast een eigen pronkstuk:
- Bind wat elastiekjes om een ei, dompel hem daarna in metallic verf. Haal de elastiekjes, als de verf is opgedroogd, weg en je zult zien wat een fraai effect die witte strepen geven. Gebruik hiervoor dunne en dikkere elastiekjes.
- Beschilder je eieren met goud- of zilverkleurige verf en doop ze daarna, dus als de eieren nog nat zijn, in een bakje met glitters. Of alleen het topje. Wat een schitterend ei!
- Heb je toevallig insectentattoos van de Albert Heijn bewaard? Ze passen precies op een ei en zo’n mandje vol insecten ziet er leuk uit (maar zorg wel dat je alleen de dubbele gebruikt, anders krijg je mot met je kleinkinderen).
- Als je een vaste hand hebt, kun je met handlettering of kalligrafie mooie en toepasselijke teksten op een ei schrijven.
- Ben je ongelofelijk onhandig met knutselen en wil je toch indruk maken aan de paastafel? Geef je eieren dan een marmerlook. Simpel as that. Let wel op! Deze eieren zijn puur ter decoratie, niet meer opeten dus.