fbpx

Zij heeft een bijzondere hobby en wordt er gelukkig van

extreme sport

Duiken: voor veel mensen is dat al een spannende ervaring. Esther van den Borne (51) ging daarin jarenlang nog een stapje verder met deze sport. Tot de komst van haar zoon deed ze aan technisch duiken, wat volgens haar wel even iets heel anders is.

Onderwater bevindt ze zich in een compleet andere wereld. Zelf omschrijft ze het als een haast meditatieve situatie. Inmiddels kwam Esther met haar duikset al op de meest bijzondere plekken ter wereld; van grotten in Zuid-Frankrijk tot schitterende wateren in Sint Eustatius, Maleisië, Egypte, Bonaire, Oman en Mexico. Ze vertelt er graag over!

Lees ook:
5x voordelen van op de bonnefooi reizen

Extreme sport

Alweer jaren geleden kwam Esther in contact met het duiken. Ze besloot in tegenstelling tot veel andere geïnteresseerden niet haar PADI, maar haar ‘3-sters’ te halen bij een duikvereniging in Nederland. Dat is meteen de eerste stap naar een spannende duikervaring: in tropische landen is het zicht onderwater vaak helder, het water relatief warm en zijn de omstandigheden goed. In Nederland niet: het zicht in open water is vaak slecht, er staat nagenoeg altijd een stroming en het water is kouder. Esther: “Het voordeel daarvan is dat je na deze opleiding eigenlijk alle wateren ter wereld wel aankunt.”

extreme sport

Duiken in een grot: met een dubbelset en een stage op pad

De meeste mensen die duiken, doen aan ‘sportduiken’. Daarmee mag je tot veertig meter diep de zee in. Esther ging daarin een stapje verder: ze deed jarenlang aan technisch duiken, waarmee je tot maar liefst zestig meter diep mag. Esther: “Ook duiken in grotten is dan toegestaan, wat écht een andere ervaring is. Je gaat dan met een dubbelset en een stage op pad. Eigenlijk heb je drie flessen bij je in plaats van één: een voor de heenweg, een voor de terugweg en een reservefles, mocht je in de problemen komen. Je legt een route af in de grot, je volgt de lijnen en laat onderweg markers achter, want diezelfde route moet je ook weer terugzwemmen. Dit mag je overigens alleen doen met het juiste brevet en met minimaal twee personen.”

extreme sport

Het klinkt voor velen wellicht spannend, voor Esther is het dat niet. “Eigenlijk ben ik nooit bang onderwater. Integendeel: ik vind het onderwaterleven juist heel rustgevend, bijna meditatief. Het moment dat je alleen het geluid van je eigen bellen hoort en dingen ziet die je normaal gesproken niet ziet… Fantastische kleuren, structuren en vormen, die inspiratie gebruik ik ook in mijn werk als vormgever. Deze extreme sport is voor mij een ultiem gevoel van rust en vrijheid.”

Nachtduiken: onderwaterleven in het donker

Wie denkt dat duiken in een grot voor Esther het meest bijzondere was: think twice. Misschien wel nóg gaver vindt ze het zogenoemde nachtduiken. Esther: “Alles om je heen is dan zwart, het enige wat je ziet is je in het lichtbundeltje dat je zelf bij je hebt. Er ontstaan dan fantastische kleuren. Je ziet inktvissen, softkoralen… Maar ik moet er wel bijzeggen dat het niet voor iedereen is weggelegd. Veel mensen vinden dit te spannend.”

extreme sport

Tip van Esther: beginnen met duiken doe je zo

Heeft Esthers verhaal je getriggerd en wil je ook leren duiken? Haar tip: “Veel mensen vinden het in het begin spannend dat ze alleen door hun mond kunnen ademhalen. Dat kun je thuis alvast oefenen, gewoon voor de televisie. Zet een duikbril op en probeer in alle rust in en uit te ademen door je mond.”

Lees ook:
Dit moet je doen als je in een zeestroming terechtkomt