Een bijzondere gebeurtenis: je wordt voor het eerst opa of oma. Een nieuwe generatie ontstaat in de familie en naast ouder word je ineens grootouder. Dat besef kan aardig binnenkomen bij het eerste kleinkind. Ook praktisch gezien heb je genoeg om over na te denken, bijvoorbeeld: ga je wel of niet oppassen? En in hoeverre bemoei je je met de opvoeding van de kleine?
Lees ook
Oppasoma? Aan me hoela
Voor het eerst opa en oma. En nu?
Van vader en moeder naar opa en oma
Als je dochter of zoon je vertelt dat ze een kleintje krijgen, is dat niet alleen voor hen een grote verandering, ook voor jou verandert er veel. De familie wordt uitgebreid en de stamboom vertakt weer. Het kan best wel even wennen zijn of juist iets waar je al zo lang naar uit hebt gekeken. Alle gevoelens zijn goed en mogen er zijn.
Oppassen of niet?
Bijna zestig procent van de opa’s en oma’s past geregeld op hun kleinkinderen. Dit komt mede door de hoge kosten van de kinderopvang maar ook door het feit dat steeds meer vrouwen na de geboorte van hun kind(eren) blijven werken. Wist je al dat opa’s en oma’s die met regelmaat op hun kleinkinderen passen naar alle waarschijnlijkheid langer leven? Het moet echter niet als een verplichting voelen om op te passen. Het is en blijft namelijk wel jouw eigen leven. Ook de afstand kan een rol spelen, wonen je kinderen erg ver weg? Dan is het maar de vraag of het voor beide partijen prettig is om een vaste oppasafspraak te maken.
Praktische zaken
Als trotse opa of oma wil je je kleinkind natuurlijk graag laten zien, maar plaats je deze foto’s ook op social media? En hoe vaak komen jullie straks op bezoek als de kleine er is? Vaste oppasdag of niet? Bespreek het een keer van te voren, dit zorgt voor veel duidelijkheid, zowel voor jou als voor je kind.
Lekker verwennen, of toch maar niet?
Wel of niet dat tweede koekje, of na het eten nog een ijsje eten. Opa’s en oma’s houden er van om hun kleinkinderen (een beetje) te verwennen. Maar probeer ook rekening te houden met de wensen van je kind. Willen zij liever niet dat de kleinkinderen zoet beleg op brood krijgen of ’s avonds vlak voor het slapen nog een druk filmpje kijken? Probeer hier dan een beetje rekening mee te houden. Met een aantal basisregels voor iedereen kom je al een heel eind en dan blijft er genoeg ruimte over voor wat verwennerij!