fbpx

Veilig internetten buitenshuis: waar moet je op letten?

Veilig internetten buitenshuis

Een museum bezoeken, even ergens een kopje koffie drinken, lekker uit eten bij een restaurant of gewoon met de trein naar familie. Nu de versoepelingen zijn in gegaan kunnen we weer echt op pad. Goed om weer even stil te staan bij hoe we ook alweer veilig kunnen internetten als we onderweg zijn.

Lees ook:
Q&A: is een wifiverbinding wel veilig?

Hoofdregels

Voordat we ingaan op het veilig gebruikmaken van internet als je op pad bent, frissen we graag weer even je geheugen op met deze twee hoofdregels om veilig te internetten:

  • Klik niet zomaar op een link. Links kunnen virussen bevatten of leiden naar pagina’s waar men probeert gegevens van u te achterhalen.
  • Houd software up-to-date. Als software niet up-to-date is, dan kan dit een ingang zijn voor hackers. Zorg er daarom voor dat je altijd de laatste updates van uw programma’s en besturingssystemen gebruikt, zodat je ook de laatste veiligheidsupdates op jouw apparaat hebt staan.

Je leest hier meer over in de artikelen ‘Belangrijkste tips voor veilig internetten‘ en ‘Veiligheidsrisico’s op internet‘.

veilig internetten

Onderweg veilig internetten

Wanneer je op pad bent, is het beste advies om geen openbare netwerken te gebruiken. Gebruik wanneer je kan, gewoon je eigen databundel (3G/4G). Is dit niet mogelijk en zit je toch op een openbaar wifi-netwerk, let dan in ieder geval op de volgende zaken: 

  • Gewoon wat surfen, bijvoorbeeld een berichtje lezen op Nu.nl, kan in principe niet zo veel kwaad, omdat je geen persoonlijke gegevens achterlaat.
  • Gevoelige informatie delen via je internetprogramma door te internetbankieren, e-mailen of facebooken is echter sterk af te raden. Je loopt dan namelijk het risico dat je wachtwoorden worden onderschept. Moet je toch echt dat mailtje versturen? Onthoud dan dat apps altijd veiliger zijn en gebruik bijvoorbeeld de Outlook- of Gmail-app, de app van je bank of de Facebook-app! 
  • Gebruik je openbare netwerken van bijvoorbeeld de NS? Zet wifi dan onderweg uit als je er op dat moment geen gebruik van maakt. Of verwijder het netwerk als je deze niet meer nodig hebt. De meeste apparaten blijven zoeken naar bekende netwerken wanneer wifi actief is. Door wifi uit te zetten of het netwerk te verwijderen voorkom je dat het apparaat verbinding maakt met een nepverbinding die zich voordoet als een bekend netwerk.  

Wil je meer weten over veilig internetten onderweg? Lees dan het artikel ‘Veilig internetten onderweg‘. Of lees ook een van deze artikelen: