Als de dagen donker, kil en nat zijn is er niets troostrijkers dan een pan dampende stamppot op tafel. Een hartverwarmende klassieker. Maar een kleine update kan-ie wel gebruiken. Tijd voor stamppotten met verrassende ingrediënten.
6x stamppot met een twist
Eerst een welgemeend advies: maak je potje stamp altijd-altijd-altijd met aardappelen en niet uit een pakje. Verse puree is simpelweg veel smakelijker. En zo ontzettend veel langer om te maken duurt het nou ook weer niet. Tip: snijd de aardappelen in kleine partjes. Die zijn sneller gaar. Scheutje melk of crème fraîche en een klontje boter erdoor en voilà: de beste basis voor een smeuïge stamppot.
1. Caprese
Mozzarella, tomaatjes en basilicum. Oer-Italiaanse ingrediënten die je misschien niet meteen in verband brengt met oer-Hollandse stamp. Maar het werkt prima. Nog een paar handen vol verse spinazie erbij, wat zout en peper en je potje caprese is klaar. Geschikt voor veggies. Extra smullen: gedroogde tomaatjes erbij.
2. Oosters
Gebruik kokosmelk voor de puree. Fruit ui, knoflook en champignons en roer er wat teriyakisaus door. Heel even wat gesneden paksoi en twee handjes taugé meebakken. Door de puree mengen. Na het opscheppen bestrooien met wat cashewnoten en gebakken uitjes. Wie van pittig houdt kan een rood pepertje meebakken. Je kunt ook reepjes rundvlees, kip of stukjes vleesvervanger in wat boter braden en door de stamppot doen voor een extra bite.
3. Vis
Vis bij stamppot? Zeker. Stamppot bloemkool laat zich goed combineren met vis. Bak er een krokante kabeljauwburger bij of zet er een schaal warme kibbeling naast. Heerlijk met dillesaus. Vis besprenkeld met kerriesaus en bestrooid met geroosterde amandelen past ook prima bij bloemkool.
4. Zomers
Bij stamppot denk je meteen aan winters weer, maar er is niks mis met een stamppot die lonkt naar de zomer. Doperwtjes, wortels, paprika en rucola of ijsbergsla laten de zon in de puree schijnen. Je kunt ‘m opleuken met gebakken spekjes of een gekookt eitje.
5. Pompoen
Blokjes pompoen en stukjes appel mengen met olijfolie en op een bakplaat leggen. Een minuut of twintig in de oven op 200 graden bakken. Mengen door de puree. Lekker met kaneel, pecannoten en falafelballetjes. Voor wat frisheid: granaatappelpitjes erover strooien.
6. Kaas
Zin in wat anders dan rookworst, spekjes of gehaktballetjes bij de stamp? Snijd een restant kaas aan blokjes en schep door de puree. Voor extra pit kun je komijnekaas kiezen en er een lik (honing)mosterd bij doen. En het fijne is: de kaasblokjes doen het goed bij zo’n beetje elke groente. Van prei tot andijvie. Van tomaat tot snijboon. Laat maar komen die herfststormen.
Lees ook:
6 variaties op de appeltaart