Oké, je hebt een trui, een boek of een stuk gereedschap uitgeleend aan een vriendin, de buren of een kennis. En je krijgt het maar niet terug. Wat kun je doen als de beleefdheidstermijn echt ruimschoots is overschreden?
Ik wil mijn uitgeleende spullen terug
Er bestond nog niet zo lang geleden een incassobureau dat ‘Binnen zonder kloppen’ heette. Dat kon je gerust letterlijk nemen; met een beetje pech werd je deur uit z’n sponningen getild. Maar zo gaan we natuurlijk niet om met onze bevriende medemens. Toch wil je je uitgeleende spullen terug. Hoe pak je dat netjes en toch doortastend aan? Nou, zo.
Begin preventief
Iemand wil iets van je lenen, geen probleem. Maak een foto met je smartphone (dan heb je meteen de datum), zet erbij tot wanneer het object wordt uitgeleend en stuur de foto via een appje of sms’je meteen ook naar de lener. Dan heeft hij of zij ook dat geheugensteuntje en je kunt je eigendom een stuk makkelijker terugvragen. Er is immers bewijs. Er bestaat zelfs een app om bij te houden wat je aan wie uitleende en wanneer.
Uitgeleende spullen: vraag een waarborg
Dit klinkt misschien niet aardig, maar bij waardevolle spullen kun je het beter wel doen. Het hoeft geen ingewikkeld document te zijn, maar als je iets uitleent dat toch wel een zekere waarde vertegenwoordigt (en dat kan net zo goed emotioneel als financieel zijn) dan is een minicontractje van een paar regeltjes waarbij voor de uitleen getekend wordt, geen overbodige luxe. Jij mijn hogedrukspuit de komende drie weken? Prima, maar dan graag even een klein krabbeltje hier, buurman. Je kunt ook iets van de lener ‘tegenlenen’. Hij/zij jouw vintage Rocky-collectie, dan jij die Go-pro-camera voor je komende survivaltrip. En ook daarna weer gelijk oversteken.
Ruzie met de lener
Da’s een lastige: je hebt iets uitgeleend aan iemand met wie je, om een andere reden, mot krijgt. Bestaande regels gelden dan niet meer; je bent gebrouilleerd. Dan kun je nog steeds aankloppen en je spullen terugvragen, maar de kans op een redelijke afwikkeling is behoorlijk afgenomen. Beter kun je een poging doen om de ruzie bij te leggen. Niet alleen is dat beter voor het terugkrijgen van je eigendommen, het klaart de verstandhouding op. Het kan ook zijn dat je mot krijgt om het geleende. Omdat het kapot is gegaan, of omdat de ander de lening ontkent. Dat is zuur, maar wil je daar een vriendschap om verbreken? Het zijn uiteindelijk maar spullen, zou je kunnen denken…
Naar de rechter om geleende spullen
Het kan ook helemaal misgaan. Als je na herhaaldelijke verzoeken je uitgeleende spullen niet terugkrijgt, kun je naar de rechter stappen. Bedenk wel dat je dan goed beslagen ten ijs moet komen. Je moet een ‘dossier’ kunnen overleggen waarin overtuigend wordt aangetoond dat jij in je gelijk staat, en dat het uitgeleende object wel degelijk jouw eigendom is. Op een mondelinge, nergens gedocumenteerde afspraak kun je je niet beroepen.
Uitgeleende spullen: de allerbeste oplossing
Nooit iets uitlenen. Vroeger zeiden ze al: ‘ruilen doet huilen’. Daar kunnen we gerust aan toevoegen: ‘lenen doet wenen’. Wil je geen mot met de buren, geen gedoe in de familie, geen ellende met vrienden? Leen gewoon nooit of te nimmer iets uit. Hoe je dat netjes oplost? Door heel vriendelijk maar zeer beslist ‘nee’ te zeggen. Je hoeft je niet te verontschuldigen, je wilt het gewoon niet. Zo simpel kan het zijn.
Lees ook:
Familieruzies: zo los je ze op