fbpx

Stop met sorry zeggen: zeg jij vaak onnodig sorry?

sorry hond bloem

Sorry seems to be the hardest word: de klassieker van Elton John komt nog steeds regelmatig voorbij. We zingen het luidkeels mee, want wát is het moeilijk om ‘sorry’ te zeggen. Maar niet heus. Vrouwen doen het te pas en te onpas. Tijd om te stoppen met sorry, het spijt me en excuses. Tenzij het echt niet anders kan.

Lees ook:
6 dingen waar mannen anders over denken dan vrouwen

Sorry

Je gooit een glas rode wijn over de witte zijden blouse van je leidinggevende (per ongeluk). ‘Sorry.’ Je rijdt met je winkelwagentje in de supermarkt een treuzelende bejaarde bijna van de sokken (per ongeluk). ‘Sorry.’ Op dit soort welgemeende excuses is niks af te dingen. Maar dan: iemand gaat opzij om jou de trein uit te laten stappen. Terwijl je langsloopt, zeg je: ‘Sorry.’ Je bent aan het werk en hebt geen tijd om je bellende vriendin te woord te staan. ‘Sorry, ik ben druk.’ Je stelt een vraag in een vergadering. ‘Sorry, wat is precies de bedoeling?’ Als je er op gaat letten, zul je merken dat mannen dit niet doen. Het komt simpelweg niet in ze op.

Hij doet het niet

Aan een Canadese universiteit werd in 2010 onderzocht of vrouwen zich inderdaad vaker excuseren dan mannen en hoe dat dan zou komen. De meest opmerkelijke conclusie was dat mannen net zo vaak sorry zeggen als vrouwen – áls ze tenminste het idee hebben dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Daar zit al meteen de crux: mannen vinden namelijk veel minder vaak dat er reden is om zich te verontschuldigen.

Waar jij zegt: ‘Sorry, ik vind het lelijk’, zegt hij: ‘Nee, ik vind het lelijk’. Zijn ‘Ik ben er echt klaar mee’, klinkt toch heel anders dan jouw ‘Sorry, ik ben er klaar mee.’ En stel, iemand loopt tegen je aan op straat. Waar een man denkt (en soms zelfs zegt): ‘Kijk uit, sukkel‘, roept een vrouw: ‘Sorry!’ Als een man gestoord wordt, bijvoorbeeld door jou, terwijl hij het druk heeft, zegt hij: ‘Ik kan niet praten, ik ben druk.’ De kans is groot dat jouw volgende zin begint met ‘Sorry, maar ik wilde even…’

Flowers sorry

Dat kan anders

Hoe vaak zeg jij sorry? Ga maar eens een dagje tellen; je schrikt je rot. Zit je nog in de ontkenning? Check dan voor de grap eens je WhatsApp-conversaties (Klik in een conversatie op de naam van de afzender en kies ‘doorzoek chat’, typ in: sorry). Ik deed het, en ging een half jaar terug. In de conversatie met een (mannelijke) zakenrelatie: achttien keer. Hiervan was er één van hem, maar daarin bleek hij een mail te quoten van een vrouwelijk klant. Mijn sorry’s hadden niets te maken met niet gehaalde deadlines of zware beledigingen. Nu was ik benieuwd naar de conversatie tussen vriendinnen en mij: gemiddeld tien keer per maand. We gaan gelijk op. Behalve bij die ene vriendin die snel beledigd is en zich voortdurend voelt aangevallen. Daar waren alle sorry’s, op één na, van mij. En ik schrok me helemaal een hoedje van de score die de conversatie tussen mijn (net volwassen) dochter en mij opleverde: honderdnegen keer. Ik net wat vaker dan zij. Hoezo dan?!

Onderdanig en minder respect

Als je onterecht en dus te vaak sorry zegt, bereik je het tegenovergestelde van wat je er waarschijnlijk mee bedoelde. Je wilt misschien beleefd zijn, de lieve vrede bewaren; wij vrouwen zijn immers van het harmoniemodel. Maar het blijkt, ook weer volgens onderzoek, dus te leiden tot minder (zelf)respect, tot onderdanigheid, en het wordt ervaren als een teken van zwakte. Als jij je verontschuldigt voor iets dat een ander doet, gaat dit ten koste van je gevoel van eigenwaarde. Tijd dus om te stoppen met die vreemde gewoonte, want sorry hoor, dat kán echt niet meer anno 2019.

Lees ook:
Menopauze: krijg het heen en weer