fbpx

Smoothies van Sandra Ysbrandy: lekker én gezond!

Een smoothie is een goede manier om extra groente en fruit binnen te krijgen. Sandra Ysbrandy, tv-kok bij Omroep Max, deelt haar favoriete recepten.

Lees ook:
Gezonde chocolade-bietensmoothie

Smoothies van Sandra Ysbrandy

gezonde smoothie Sandra Ysbrandy

1. Groene powersmoothie

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 100 gr verse spinazie
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel, geschild, in stukjes
  • Sap van 1 citroen
  • Blaadjes van 4 takjes verse munt
  • 2 el plantaardige olie (hennepzaadolie,
  • Lijnzaadolie of olijfolie extra vierge)
  • Topping
  • Hennepzaad
  • Zonnebloempitten

Bereiding

Doe de spinazie en muntblaadjes in de blender. Voeg sinaasappel, banaan, citroensap en plantaardige olie toe en pureer tot een gladde smoothie. Maak het af met een topping van hennepzaad en zonnebloempitten.

‘Varieer zoveel mogelijk met de groentes in een smoothie, zodat u verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.’

2. Smoothiebowl van rode biet en frambozen

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 rode bieten (rauw)
  • 1 flinke hand (diepvries)frambozen
  • 1 banaan
  • 1 snuf kardemom
  • stukje verse gember
  • 2 dl water
  • 250 ml Griekse yoghurt

Topping

• granola

Bereiding

Schil de rode biet en snijd in blokjes. Schil en rasp de verse gember en doe met de rode biet in de blender. Voeg ook banaan, frambozen, kardemom en water toe. Pureer tot een mooie gladde smoothie. Verdeel de yoghurt over twee kommen en schenk de smoothie ernaast, zodat er een rode en een witte helft ontstaan. Kies als topping voor wat (zelfgemaakte) granola.

Kauwen is een belangrijk onderdeel van het verteringsproces. Vandaar dat ik aan iedere smoothie een topping toevoeg. Of ik maak de smoothie wat dikker en eet hem met een lepel.’

rode bieten

3. Smoothie van blauwe bessen en banaan

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 250 gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl kruidnagel
  • 1 banaan
  • 200 ml volle kwark
  • sap van 1 citroen

Topping

• pompoenpitten

Bereiding:

Pureer alle ingrediënten in een blender. Schenk in twee glazen en bestrooi met de pompoenpitten.

‘Blauwe bessen zitten vol vitamine C en antioxidanten, die onder andere helpen om de doorstroming van zuurstof naar de hersenen te bevorderen. Voeg magnesium en tryptofaan toe met een handje pompoenpitten. Supergoed voor het geheugen!’

4. Mango-Kokossmoothie

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 1 winterwortel
  • 200 gr diepvries mango of 1 verse mango
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • stukje verse gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 zwarte peperkorrel, geplet
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 1 el Griekse yoghurt
  • water

Topping:

  • geraspte kokos
  • handje (cashew)noten (ongebrand en ongezouten)

Bereiding:

Schil de wortel en snijd in kleine stukjes.Snijd de mango in blokjes. Verwijder de schil van de sinaasappel en snijd doormidden. Pers de citroen uit. Doe samen met de gember, honing, kurkuma, zwarte peper, yoghurt, kaneel en een flinke scheut water in de blender en pureer tot een gladde smoothie. Kies voor een topping van geraspte kokos en wat cashewnoten.

‘Ik doe in een smoothie altijd wat vet in de vorm van olie, noten of volvette yoghurt. Daardoor neemt het lichaam de in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) in de smoothie beter op.’

Wie is Sandra Ysbrandy?

Sandra Ysbrandy kookt op donderdag in Tijd voor MAX en is dagelijks te zien in Kook mee met MAX voor Omroep MAX. Ze heeft naast haar koksopleiding de beroepsopleiding health & nutrition gevolgd en is afgestudeerd als natuurvoedingsdeskundige. Sandra heeft zich verbonden aan het nieuwe onlinegezondheidsplatform FoodFirst Network en is oprichter en eigenaar van het onlinecoachingsbureau Color Your Food.

Op www.blijtijds.nl/rubriek rubriek vindt u nog een lekker recept van Sandra Ysbrandy.

Tekst: Sandra Ysbrandy & Corine Koolstra