Rabarbertijd! De een krijgt geen genoeg van deze zure roze stengelgroente en de andere vindt het helemaal niets. Blijtijds verzamelde enkele tips om rabarber (mee) klaar te maken.
Lees ook:
5 verrassende gerechten met asperges
Rabarber bereid je zo
In de video laat Pauline je zien hoe je zelf rabarber kunt bereiden op 2 manieren. De eerste manier is de traditionele bereidingswijze hoe we ‘m kennen van onze grootmoeder, door er rabarbercompote van te maken; wat heerlijk is door de yoghurt. De tweede manier is roosteren in de oven, een smaakvolle toevoeging bij warme gerechten. Bekijk hier de video:
Onze favoriete recepten met rabarber
Salade met rabarber, geitenkaas en spekjes
Ingrediënten:
- rabarber
- spekjes
- appel of mango
- lenteui
- gemixte sla
- geitenkaas
- extra vierge olie
- honing
- balsamicoazijn
Maak de rabarber schoon en schaaf met een dunschiller in lange linten. Bak de spekjes uit totdat ze en lekker knapperig randje hebben. Snijd de appel of de mango in stukjes. Meng de olijfolie, honing en balsamicoazijn tot een gladde dressing. Voeg de dressing toe aan de rabarber en het fruit en laat 5 minuten intrekken. Snijd ondertussen de lenteui in dunne ringetjes. Meng vervolgens de dressing met rabarber door de gemixte sla en lenteui. Breng op smaak met peper. Leg de plakjes geitenkaas erop en bestrooi met de gebakken spekjes.
Vleesspiesjes met rabarbersalsa
Ingrediënten:
- 300 g rabarber
- varkenshaas of rundervlees
- een sinaasappel
- 4 cm verse gember
- 3 el ketjap manis
- 2 tl sesamolie
- een rode peper
- een rode ui
- een teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 4 el zoete chilisaus
Snijd blokjes (2 x 2 cm) van de varkenshaas of het rundervlees en bewaar deze in een bak voor later. Halveer de sinaasappel en knijp het sap van één helft uit boven een schaal. Rasp de oranje schil van de andere helft en voeg deze ook toe aan de schaal. Schil en rasp de gember en voeg de helft hiervan bij de sinaasappelrasp en -sap. Roer de ketjap en sesamolie erdoor. Dompel nu het vlees onder in deze marinade, schep een paar keer om en laat het geheel dan in een afgesloten bakje 30 minuten marineren buiten de koelkast. Snijd ondertussen de rabarberstengels in blokjes van 1 cm dik, snijd de peper in piepkleine stukjes, snipper de ui en snijd ook de knoflook fijn. Fruit de ui, knoflook, rode peper en de andere helft van de gember 3 minuten. Voeg de rabarber, de rest van het sinaasappelsap en -rasp en de chilisaus toe. Verwarm de rabarbersalsa 6 minuten al roerend tot deze uit elkaar begint te vallen, maar nog net een beetje structuur heeft. Neem de salsa tenslotte van het vuur en laat afkoelen. Bak nu het vlees gaar en rijg de stukjes aan een spies. Drapeer de salsa over de spiesjes en garneer eventueel met sesamzaadjes. Ta daaa!
Lees ook:
6 variaties op de appeltaart