Zit jij op de derde dinsdag van september ook standaard aan de televisie of radio gekluisterd? Vandaag om 12:25 uur wordt er uitgebreid verslag gedaan op NOS en NPO1 over Prinsjesdag. Bewonder de rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal, de troonrede en de traditionele balkonscène. De volgende tradities komen nog steeds voor anno 2019…
Strakke planning
Om 13.00 uur precies vertrekken koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij Paleis Noordeinde. Ze komen om 13.15 aan bij de Ridderzaal en na afloop van de Troonrede rijden ze om 13.50 weer terug. Om 14.00 uur is de bordesscène bij Paleis Noordeinde.
Minuutschoten
Tussen 13.00 en 14.00 uur vuren de Gele Rijders op het Malieveld elke minuut een saluutschot af als eerbetoon aan de koning. Hiervoor staan vier kanonnen opgesteld. In militaire termen heten ze stuks.
Glazen Koets
De Glazen Koets is in 1826 opgeleverd en is het oudste rijtuig uit de Koninklijke Stallen. Op Prinsjesdagen in het verleden maakten koning Willem I, Willem III en koningin Wilhelmina ook al gebruik van dit rijtuig.
Paarden
Acht paarden trekken de Glazen Koets en ook verschillende militairen in de stoet verplaatsen zich per paard. Het Cavalerie Ere-Escorte sluit de stoet af met 69 paarden. De dag voor Prinsjesdag is er een oefening met de paarden op het strand van Scheveningen. Dan wordt alles uit de kast gehaald om ze voor te bereiden op de dag met vuurwerk, rookbommen, muziek, oefenmunitie en zelfs gillende schoolkinderen.
Troonrede
De Troonrede heeft geen vaste lengte, vorig jaar duurde hij 20 minuten en 45 seconden, maar in 2017 was hij een stuk korter: slechts 13 minuten en 16 seconden.
Miljoenennota
Vast onderdeel is het aanbieden van de Miljoenennota. Dit jaar neemt Minister Hoekstra van Financiën de plannen van het kabinet in zijn koffertje mee naar de Tweede Kamer.
Hoera!
Na de Troonrede roept de voorzitter van de Eerste Kamer ‘Lang leve de koning’, waarna de meeste aanwezigen invallen met een driewerf ‘Hoera’. De eerste keer was in 1897. Kamerlid Donner was zo geroerd dat de zeventienjarige koningin Wilhelmina voor het eerst op Prinsjesdag in de Ridderzaal was – samen met haar moeder koningin-regentes Emma – , dat hij spontaan uitriep ‘Leve de koninginnen’.