De Flammkuchen is aan een opmars bezig. Niet zo vreemd, want het is héél makkelijk om zo’n heerlijke ‘Duitse pizza’ te bereiden. Bovendien kost het niet veel tijd om er een klaar te maken. Drie makkelijke recepten.
Wat is een Flammkuchen?
Een Flammkuchen komt oorspronkelijk uit Duitsland, uit de Elzas, en wordt ook wel tarte flambée genoemd. Misschien heb je er weleens een gekocht bij een kraampje op een Duitse kerstmarkt. Het is een soort blanke pizza: gebakken deeg met daarop (meestal) crème fraiche, waarop je allerlei lekkere ingrediënten kunt leggen. Hiermee kun je eindeloos variëren.
Deeg
Net als wanneer je zelf een pizza maakt, kun je een ovenbakplaat bedekken met bakpapier en daarop het deeg uitrollen. Je kunt het deeg zelf maken, maar je kunt ook een rol met vers deeg kopen in de supermarkt: speciaal deeg voor de Flammkuchen of croissantdeeg.
Recept 1: klassieker met spek en kaas
Benodigdheden:
125 gr. crème fraiche
2 rode uien
100 gr. spekreepjes
75 gr. geraspte belegen kaas (of andere kaas, naar smaak)
peper
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200-220 graden. Smeer het uitgerolde deeg in met de crème fraiche. Bak (op laag vuur en zonder boter of olie) de spekreepjes tot ze bruin zijn. Laat ze uitlekken. Snijd de rode uien in ringetjes en meng ze in een kom met de spekjes en wat peper. Verdeel het mengsel over het deeg en strooi daar de kaas overheen. Zet het geheel een kwartier in de oven.
Tip: mis je groente in dit gerecht? Voeg er dan (gekookte) zuurkool aan toe.
Recept 2: zalm in plaats van spekjes
Ben je een visliefhebber? Vervang de spekreepjes uit het bovenstaande recept dan voor zalm; je kunt er warmgerookte zalm voor gebruiken, maar ook ‘gewone’ gerookte zalm. Voeg eventueel wat blokjes feta en kappertjes toe, en leg wat rucola op de Flammkuchen als hij uit de oven komt. Wil je meer groente in het gerecht? Groene asperges smaken hier heerlijk bij.
Recept 3: vegetarische Flammkuchen
Ook bij deze variant kun je naar hartenlust mixen; je weet zelf wel welke groenten je lekker vindt en welke geschikt zijn voor een ovengerecht. Voor deze vegetarische Flammkuchen gebruik je bijvoorbeeld prei, gesneden cherrytomaatjes, rode ui en paprika. Ook hier smeer je eerst het deeg in met crème fraiche. Gebruik Parmezaanse kaas in plaats van gewone om wat meer pit aan het gerecht te geven.
Guten Appetit!