Je ziet bijna niemand meer zonder: het waterflesje. In de meeste gevallen navulbaar. Zo’n flesje moet je regelmatig goed schoonmaken. Anders wordt het een walhalla voor bacteriën, gaat het stinken en kun je er zelfs ziek van worden. Met deze tips hou je het fris.
Waterflesje
Goed voor het milieu en tegen verspilling, handig en nog voordelig ook. Met een herbruikbare waterfles of bidon ben je lekker bezig. Zéker als je ‘m goed en vooral regelmatig schoon maakt. Als je flesje eenmaal muf begint te ruiken ben je eigenlijk al te laat. Dat geurtje komt namelijk uit je eigen mond. Daarin leven allerlei bacteriën. Niks bijzonders, die horen daar en kunnen ook helemaal geen kwaad. Maar bij elke slok die je rechtstreeks uit je flesje neemt, klokt er een beetje water – mèt bacteriën – terug in het flesje. En in die afgesloten ruimte vermenigvuldigen ze zich razendsnel en vervuilen je water en je flesje. Die duizenden bacteriën zijn niet alleen smerig, je kunt er zelfs ziek van worden. Even omspoelen volstaat dan niet meer. Je flesje is toe aan een grondige schoonmaakbeurt. En zo doe je dat:
Met zuiveringszout
Vul je flesje met een sopje van zuiveringszout (baking soda) en warm water. Een half uurtje laten staan en dan met een speciale flessenborstel schoonraggen. Even naspoelen met een scheutje natuurazijn. Daarna flink uitspoelen met schoon kraanwater.
Met citroensap
Nog een manier is je flesje te vullen met warm water en vers citroensap en het enkele uren te laten staan. Dat mengsel verwijdert geurtjes én maakt je waterfles helemaal bacterievrij.
In de diepvries
Dat kan alleen als je flesje bestand is tegen vrieskou, dus check dat eerst even. Nadat je je flesje goed hebt schoongemaakt en gedroogd kun je het een nachtje in de vriezer leggen. Daarna zijn geheid alle bacteriën dood.
In de vaatwasser
Niet alle flesjes kunnen in de afwasmachine, maar een aantal wel, zoals de Dopper (tot 65º). Plaats alle onderdelen los in de machine, maar liefst in het bovenrek bij de glazen en de niet zo vuile vaat. Droog je flesje goed af na het wassen en bewaar ‘m altijd zonder dop en cup erop.
Handafwasje
Giet een beetje afwasmiddel in je flesje, vul af met warm water en laat het minstens een half uur staan. Doe daarna de dop op je fles en schud er grondig mee. Giet ‘m leeg en doe er opnieuw wat afwasmiddel met een beetje water in. Gebruik een speciale waterflessenborstel om alle hoekjes grondig schoon te maken. Vergeet ook de dop niet! Goed uitspoelen met schoon water en laten drogen.
Extra tip:
Maak ook je flessenborstel regelmatig goed schoon. Kan gewoon met een sopje van afwasmiddel. Daarna afspoelen met schoon water en goed laten drogen. Vooral niet in de vaatwasser stoppen. Welke methode je ook kiest, gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen. Die doden misschien wel alle bacteriën, maar laten een vieze smaak achter en tasten vaak ook je plastic flesje aan.