Jouw ontlasting kan letterlijk en figuurlijk een grote boodschap zijn en je vertellen of jouw darmflora wel op orde is, en of je er een goede spijsvertering op nahoudt. Voortaan even achterom kijken dus, voordat je ‘m doorspoelt!
De charme van je darmen
In 2014 werd Nederland verrast door het boek De mooie Voedselmachine, de charme van je darmen. Het boek werd een regelrechte hit en leerde ons iets nieuws, namelijk dat de darmen niet alleen een onderdeel zijn van ons spijsverteringsstelsel, maar ook de belangrijkste adviseur van ons brein.
Maag Lever Darm Stichting
Wie dus lekker in zijn vel wil zitten en gezond en energiek oud wil worden, moet goed voor z’n darmen zorgen. En zijn ontlasting zo nu en dan checken op kleur en vorm. Dat laatste onderstreept de Maag Lever Darm Stichting ook. We hebben de neiging te snel door te trekken. Dat moet anders. Met aandacht van hap tot plons.
De kleur van je ontlasting
En bij die plons willen we nu eens stilstaan, en dan als eerste bij de kleur. Groene ontlasting betekent misschien dat je spinazie of andere bladgroenten hebt gegeten, maar er kan ook sprake zijn van een te hoge concentratie gal in je darmen. Grijze ontlasting kan duiden op een te grote mate van gisting. Vind je rood oftewel bloed in je poep, dan is dat zeker reden om naar de huisarts te gaan.
Okergele poep
Perfecte drollen zijn melkchocoladebruin van kleur. Hoe langer ontlasting in de darmen blijft zitten, des te donkerder het wordt. Hele donkere droge drollen kunnen op een trage spijsvertering wijzen. Gele of okerkleurige poep kan verschillende oorzaken hebben, zoals: een infectie, alcoholgebruik, gebruik van laxeermiddelen, maar ook voedselintolerantie. Dit komt vaak voor in combinatie met diarree. Stress kan zeker een stempel drukken op de kleur van je ontlasting, en ervoor zorgen dat deze van chocoladebruin of hazelnoot ineens stukken lichter kleurt. Houd het in de gaten!
De vorm
Poep je een gladde sigaar of landen er met moeite een paar keuteltjes in de pot? Veel mensen hebben last van een moeilijke stoelgang, en dit heeft in bijna alle gevallen te maken met eetpatroon en levensstijl. Eet je wel voldoende vezels, drink en beweeg je genoeg? Neem je af en toe je rust? Drollen van prima kwaliteit zien eruit als een aaneengesloten donkerbruine worst, zonder barsten, en dus niet keutelig of een serie losse worstjes.
In de hurkstand
Je ontlasten moet bovendien gemakkelijk gaan. Soms helpt het om tijdens het poepen een emmer of krukje onder je voeten te plaatsen, zodat je darm zich makkelijk leegt. Wist je dat je het beste poept in een gehurkte houding, en dus niet in een hoek van 90 graden?
Etensresten
Tref je pitjes of zaden in je ontlasting aan, geen nood. Dat hoort erbij. Echter, vind je vaker onverteerde etensresten in de pot, dan is het weer raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Kortom: je ontlasting is een uitstekende graadmeter voor je gezondheid. Houd de boel dus maar in de gaten!
Lees ook:
Eerste hulp bij aambeien