fbpx

Feest: chocola is gezond

chocoladetaart

Echt, beter nieuws kun je vandaag niet krijgen. Chocola is gezond. Het beschermt tegen allerlei ziektes en de lekkernij kan je ook nog helpen met afvallen. Geen grap, er is onderzoek naar gedaan.

Lees ook:
Toetjes met banaan en chocola om je vingers bij af te likken

chocolade gezond bonbon

Chocolade gezond? Jazeker! En hoe donkerder (puurder, 70% en meer) des te beter is het voor je. Al blijkt uit recente studies dat ook melkchocolade goed voor je is. Want chocolade beschermt tegen beroertes en hartziektes, is goed voor de bloedcirculatie en de hersenen, heeft gunstig effect op autisme, obesitas, diabetes, de ziekte van Alzheimer en het verouderingsproces in het algemeen. En het is nog troostrijk en opbeurend ook. En o ja, chocola wordt ook beschouwd als een afrodisiacum: een lustopwekkend middel. Ook niet onbelangrijk!

Onderzoek naar chocola

Het zijn geen fabeltjes, er is serieus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en ook de Consumentenbond en het Voedingscentrum onderschrijven een aantal gunstige werkingen van de cacaolekkernij. Het is natuurlijk geen grenzeloos feest; je moet er niet te veel van eten. Het hangt bovendien van de kwaliteit van de cacao af – en hoe die is verwerkt – hoe groot het effect ervan is. In cacao zitten antioxidanten (flavonoïden). Die hebben een gunstig effect op hart en bloedvaten en zouden diabetes kunnen voorkomen. Donkere chocolade verhindert dat witte bloedcellen zich vasthechten aan de rand van de aderen, wat aderverkalking afremt. Dat blijkt uit een studie uit 2014 in het FASEB Journal. Onderzoekers in Finland ontdekten twee jaar ervoor dat het eten van chocolade het risico op een beroerte met gemiddeld 17 procent deed dalen bij de groep mannen die werd getest.

chocolade gezond

Afvallen

In cacao zitten nogal wat gezonde mineralen zoals magnesium, kalium, zink en seleen. Zo’n 100 gram donkere chocolade (70% procent of meer) bevat zelfs 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer. Cacao vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol en doet de goede cholesterol stijgen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt. De flavonoïden zijn tevens goed voor je huid, ze beschermen (een beetje) tegen mogelijke schade door de zon. En je zou het niet zeggen – chocolade zit immers ook vol vetten en suikers – maar het kan helpen om af te vallen. Een klein blokje zo’n half uurtje voor de maaltijd op je tong laten smelten, geeft de hersenen het seintje dat hier iets heerlijks aan de hand is, waarop de hersenen hormonen aanmaken die je een verzadigd gevoel geven. Je eet dus minder. En als je het trucje een half uur na de maaltijd herhaalt, is ook de trek in tussendoortjes goeddeels weg.

Goed voor jong en oud

Chocola blijkt goed voor jong en oud: een Finse studie toont aan dat stress bij zwangere vrouwen door het eten van wat chocolade vermindert en dat baby’s meer lachen dan de kinderen van moeders die geen chocolade eten. Kinderen in de ren- en valleeftijd? De ontstekingsremmende eigenschappen van donkere chocolade helpen bij het behandelen van bijvoorbeeld een hoofdwond. En de flavonoïden zouden ook nog eens geheugenverlies bij ouderen tegengaan. Last but not least: chocolade bevat fenylethylamine, een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn. De stof zorgt ervoor dat er in de hersenen endorfines vrijkomen, en vlinders in je buik. Krijgt elke chocoreep dus het predicaat ‘gezond’? Nee, dat nou ook weer niet. Al is er één uitzondering: Acticoa. Op de verpakking van deze chocoladeparels, die alleen online te koop zijn, mag van de Europese Voedselautoriteit EFSA als enige een gezondheidsclaim staan, omdat die bijzonder veel flavanolen bevatten. En o ja, nooit chocolade aan de hond of kat geven: voor hen is het spul gewoon vergif.

Lees ook:
Zo bak je de lekkerste cheesecake