Ben je enig kind? Dan ben je vast weleens met vooroordelen geconfronteerd: mensen die zijn opgegroeid zonder broers en zussen, zouden minder sociaal en gelukkig zijn. Wat klopt er van die bewering?
Enig kind zijn
Nou, niet veel. Het hebben van broertjes en zusjes is niet cruciaal voor een goede ontwikkeling. Wel is het zo dat het dagelijkse contact tussen kinderen die samen opgroeien, veel invloed heeft op de ontwikkeling van het karakter en de sociale vaardigheden. Broers en zussen kunnen elkaar helpen, samen lol maken en veel van elkaar leren. Maar ze kunnen elkaar net zo goed het leven zuur maken.
Relaties
Wat van grote invloed is op de ontwikkeling van een kind, of je nu de enige bent thuis of met één of meerdere broers of zussen bent, zijn de relaties in de buurt van het kind. Vooral de ouders spelen hierin een grote rol. Aan RTL Nieuws legde familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt het als volgt uit: “Wat ik ideaal vind, zijn langdurige relaties. Dat de ouders er blijven zijn voor de kinderen, ook als ze gescheiden zijn.”
Omgeving
Daarnaast zijn de relaties met vrienden, familie en kennissen van groot belang. Hoe gaan de mensen in de omgeving van het enig kind met elkaar om? Kijken ze naar elkaar om, zijn ze sociaal, trouw, hebben ze veel lol? Ook de dagelijkse omgeving (school, de buurt) is van invloed op de ontwikkeling van een kind.
Opvoeding
Een andere belangrijke factor is natuurlijk de manier waarop een kind wordt opgevoed. Het maakt niet uit of ouders één, twee of nog meer kinderen opvoeden, de manier waarop telt. Wel gaat in het algemeen op dat het relatief snel volwassen wordt. Het praat vaak eerder op een volwassen manier met de ouders en gilt en huilt minder vaak.
Alleen
Toch kan een enig kind, als het ouder is, nadelen ondervinden van alleen opgegroeid zijn. Wanneer de rol tussen ouder en kind verschuift en de ouder meer zorg nodig heeft, beseft het kind dat het er alleen voor staat. Als de ouders overleden zijn, heeft het niemand om dezelfde herinneringen mee op te halen.