Elke leeftijd heeft zo zijn uitdagingen, maar eenmaal boven de vijftig komt er vaak een hele hoop op je af. Studerende kinderen, kwakkelende ouders, scheidende vrienden, jubilerende collega’s en dan heb je ook je werk, je relatie en dat verdomde abonnement op de sportschool. Hoe hou je het hoofd koel?
Nog geen maand geleden heb je de hele zaterdag doorgebracht op de nieuwe studentenkamer van je zoon in Groningen. Wanden witten, broodjes smeren en uren puzzelen om van dat Ikea bouwpakket een tweepersoonsbed met van die handige laden te maken. Vandaag staat zoonlief voor je neus met de mededeling dat de studie tegenvalt. Hij wil met jou de mogelijkheden van een tussenjaar bespreken. Het liefst meteen. Eigenlijk was je net van plan om naar je ouders te gaan, die steeds meer steken met internetbankieren laten vallen. Je beste vriendin blijkt opeens 25 jaar getrouwd en aan jou de eer om ceremoniemeester te zijn. Ondertussen is je man een dag minder gaan werken en die extra vrije tijd wil hij vooral met jou doorbrengen. En omdat je vanuit huis werkt, weet iedereen je overdag moeiteloos te vinden, waardoor je steeds vaker ’s avonds achter je laptop zit. Op yogales moet je je opnieuw voorstellen. Herkenbaar? Doe er wat aan, voordat je doldraait.
Stop multitasken
Wie aan chronisch tijdgebrek lijdt, heeft de neiging om steeds meer tegelijk te willen doen. Natuurlijk is er niets op tegen om tijdens het journaal de was op te vouwen of een verjaardagskaart voor je tante te posten als je de hond uitlaat, maar dat is het dan wel. Het is wetenschappelijk bewezen: de mens is niet gemaakt voor multitasken. Wie met meerdere dingen tegelijk bezig is, doet niet anders dan schakelen tussen verschillende activiteiten. Het zogenaamde switchtasken is allesbehalve efficiënt. Je brein heeft steeds tijd nodig om terug te komen op het oude aandachtsniveau. Het gevolg: meer stress en minder resultaat. Wie zijn tijd goed wil besteden, doet gewoon één ding tegelijk. Het idee dat vrouwen wél goed zijn in multitasking is een mythe. Je kunt alleen taken combineren waarvan je er eentje op de automatische piloot doet. Kortom: stop multitasken en win tijd.
Ontdek de vliegmodus
Ben jij ook zo iemand die zijn iPhone alleen tijdens een vliegreis op vliegmodus zet? Omdat er altijd iemand is die je nodig kan hebben? Je dochter die met een lege bankrekening net de schoenen van haar leven heeft gezien. Even appen dat jullie ook naar het feestje komen en dat jij je befaamde zelfgemaakte pizza meeneemt. Ping, een pushbericht over het vertrek van de voetbaltrainer van Fenerbahçe… We kijken per dag vele tientallen keren op onze telefoon. Voor je het weet is er weer een kwartier voorbij, en heb je minstens zoveel tijd nodig om je hoofd weer in het gareel te krijgen. Zorg dat je regelmatig even onbereikbaar bent en ontdek hoeveel bergen werk je dan kunt verzetten.
Vraag het een ander
Zonder erbij stil te staan doen we veel dingen die wel moeten gebeuren, maar niet per se altijd en alleen door jouzelf. Kijk eens kritisch naar al die tijdrovende tussendoorklusjes. Ben jij echt de enige in huis die de weg naar de glasbak of stomerij weet te vinden? En die je schoonmoeder een lift naar het station geeft of zorgt dat alle fietsen in huis verlichting hebben? Vraag eens om hulp en je zult verrast zijn hoe snel je omgeving de handen uit de mouwen steekt, okay pubers uitgezonderd.
Reserveer tijd voor nietsdoen
Om tijd te besparen moet je dus regelmatig niets doen. Dat klinkt vreselijk tegenstrijdig voor iedereen die altijd bezig is met een race tegen de klok. Maar regelmatig ‘nietsen’ is goed voor je creativiteit en oplossingsgericht denken. In dat ‘verloren’ uurtje op een bankje in het park bedenk je opeens een mooi plan voor het huwelijk van je vriendin, de invulling van het tussenjaar van je zoon en regel je een cursus internetbankieren voor je ouders. Nietsdoen levert heel wat op.