fbpx

Een goede nachtrust, maar hoe dan?

gapende hond

Een overvol hoofd, rusteloze benen of gewoon je draai niet kunnen vinden; het gebeurt ons allemaal weleens. Maar lig jij werkelijk nachtenlang naar het plafond te staren of tot in de late uurtjes schaapjes te tellen, dan heeft dat grote gevolgen voor je gestel en je humeur, en wordt het tijd voor actie… eh ontspanning!

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

6x tips voor een goede nachtrust:

1. Bouw de dag af

Maak een avondritueel van het naar bed gaan. Dim de lichten. Zet een muziekje op, ga lekker in bad zitten of lees wat luchtigs. Vaak komen we niet in slaap omdat we met van alles en nog wat bezig zijn, vooral in ons hoofd. Zorg dat je ’s avonds geen intensieve dingen meer doet, dus niet nog even snel wat werk afmaken of een ingewikkeld telefoongesprek voeren. De avond is bedoeld om de dag af te bouwen.

2. Ban blauw licht uit je slaapkamer

Ban alle smartphones, iPads, laptops uit je slaapkamer. Blauw licht maakt je hersenen actief, brengt de biologische klok in de war en onderdrukt de aanmaak van melatonine. Wist je trouwens dat het lichaam naarmate we ouder worden minder melatonine produceert? Veel mensen kijken televisie in bed. Behalve dat ook dit apparaat blauw licht geeft en veel visuele activiteit, kan een spannende film of een naar journaalbericht je nog urenlang bezighouden.

3. Neem geen koolhydraten voor het slapengaan

Met een volle maag slaap je niet lekker. Het is dan ook goed om na acht uur niets meer te eten en het lichaam rust te gunnen. Een malend verteringssysteem betekent vaak ook een malend brein. Koolhydraten zijn helemaal boosdoeners. Ze verhogen de bloedsuikerspiegel waardoor je een boost krijgt. En we willen juist minder energie en lekker slapen!

4. Intensief sporten? Doe liever een ommetje!

Dit lijkt een rare tip, want sporten is toch juist heel gezond? Dat is het zeker, maar niet te laat op de avond. Wie intensief aan het sporten gaat, maakt adrenaline aan en krijgt een energiestoot die ervoor kan zorgen dat je maar niet in slaap kan vallen. Plan dat uurtje spinning, combat of fitness liever overdag of eerder op de avond. Ter ontspanning een ommetje rond de klok van tien is wel weer een heel goed idee.

5. Geen cafeïne en alcohol

Koffie is een oppepper en daarom geen geschikt drankje voor de avond. Kies liever voor kruidenthee. Misschien denk je met een glas wijn of een biertje op als een blok in slaap te vallen, maar dat is niet waar. Alcoholgebruik zorgt juist voor onrustige nachten waarin je meerdere keren wakker wordt.

6. Slaap geen gat in de dag

In het weekend nog twee keer omdraaien is verleidelijk, Maar wie op zondagochtend tot elf uur in bed blijft, zal die avond moeite hebben weer in slaap te komen. Uitslapen verstoort het slaapritme. Houd in de weekenden dezelfde tijd aan als doordeweeks!

PS. Wie overdag te weinig buitenkomt en te weinig daglicht ‘vangt’, komt ’s avonds moeilijker in slaap. Dat geldt ook als je overdag te druk bent. Wissel gedurende de dag inspanning en ontspanning af, daar heb je bij het slapengaan profijt van!

Lees ook:
Slapen in de hitte: zo doe je dat