Wil je het goed doen, is het toch weer niet goed. Sommige zaken die we milieuvriendelijk bedoelen, kunnen nogal milieuonvriendelijk uitpakken. We zetten de acht grootste misvattingen op een rijtje.
Dit is niet zo milieuvriendelijk
1. Je plastic waterflesje hergebruiken
Niet alleen slecht voor je gezondheid maar ook voor het milieu. In het water van een flesje dat je langdurig gebruikt, lossen uiteindelijk schadelijke stoffen uit het plastic op die je bij elke slok mee naar binnen krijgt. En je gooit je het flesje na al dat hergebruik toch weg en draagt zo bij aan de plasticafvalberg. Dus je vervuilt jezelf én het milieu. Gebruik liever een glazen of inox flesje.
2. ‘Natuurlijke’ verzorgingsproducten gebruiken
De aanduiding ‘zonder parabenen’ of ‘natuurlijk extract’ op bijvoorbeeld je doucheschuim betekent niet dat het product ook organisch is. Er kunnen vervuilende minerale oliën inzitten, of palmolie. Ook tandpasta, shampoo, deodorant en make-up kunnen ongewenste ingrediënten bevatten. De lijst met toevoegingen op de verpakking is vaak lang en niet te ontcijferen voor een leek. Op milieucentraal.nl lees je er meer over.
3. Elektronische gadgets gebruiken
Het lijkt leuk, zo’n Siri waaraan je van alles kunt vragen, maar je kunt vast zelf wel zien of de koelkast leeg en de vuilnisbak vol is, om maar wat te noemen. Of een weegschaal met internetverbinding, of een smartwatch… Al die gadgets verbruiken stroom, worden geleverd in een vette plastic verpakking en plegen ook nog eens een aanslag op je privacy. Het internet hoeft nu ook weer niet álles van je te weten.
4. Kunstgras, -planten of -kerstboom kopen
Het lijkt wel duurzaam, want je hoeft ze in geen jaren te vervangen, maar het is het niet. Dergelijke producten zijn biologisch niet afbreekbaar, doorgaans gemaakt op basis van aardolie en leveren dus een bijdrage aan de plastic afvalberg. Bovendien worden ze vaak geproduceerd in lagelonenlanden (kinderarbeid) en is het lange transport ook milieuonvriendelijk.
5. Kiezen voor bamboe
Tandenborstels, kleding, servies, bestek, meubels: er wordt steeds vaker bamboe voor gebruikt want bamboe is in de mode. Maar de kleine bamboeplantages die ecologisch verantwoord werken kunnen de vraag niet aan. Dus wordt de productie overgenomen door producenten die het minder nauw met het milieu nemen. Met enorme plantages waarvoor massaal bossen worden gekapt, met name in Azië. Het bamboe wordt ook nog eens chemisch bewerkt om het geschikt te maken voor verwerking.
6. Een e-reader kopen
Lijkt logisch, als je bos en bomen wilt sparen die nodig zijn voor het vervaardigen van een boek. Maar een e-reader is gemaakt van kunststof, metalen en andere milieubelastende componenten. En het kost natuurlijk stroom. De ecologische voetstap van een e-reader staat gelijk aan die van vijftig boeken.
7. Bio-plastic tasjes gebruiken
Sinds het verbod op plastic tasjes in 2016 worden wegwerptasjes vaak gemaakt van maiszetmeel. Helaas bevat dit bio-plastic maar weinig ‘bio’ en nog steeds 50-70% uit aardolie afkomstig plastic. Bovendien gooi je ook deze tasjes na een tijdje weg. Je kunt beter een stevige ouderwetse boodschappentas meenemen.
8. Alles recyclen
Weer mis. Recyclen is een prima idee, maar het vreet ook energie. Het moet opgehaald, gescheiden, vervoerd en ver/bewerkt worden, soms zelfs tot in Azië aan toe. Ook is niet álles – en zeker niet eindeloos – te recyclen. Je kunt beter bij de bron beginnen. Koop geen dingen in plastic verpakkingen, dan hoef je die ook niet weg te gooien. Ga naar de markt in plaats van naar de supermarkt, dan kun je groenten, fruit, kazen en wat al niet los kopen, vaak in een milieuvriendelijke verpakking. En nogmaals: neem je eigen boodschappentas mee.