Zie jij ook wel eens dubbele getallen: op de klok, op de kassabon of als aankomsttijd? Puur toeval kun je denken. Voor sommige mensen hebben de cijfers een spirituele betekenis, namelijk dat het universum of de engelen met je zouden communiceren. Blijtijds zet de achterliggende numerologie én psychologie tegenover elkaar. In weke theorie geloof jij?
Geloof jij in dubbele getallen?
De magie van het leven
Synchroniciteit is niet iets van de ratio, het hoort thuis in de wereld van het onverwachte en het onderbewuste. Wanneer je steeds vaker in je leven synchroniciteiten meemaakt, ga je er automatisch meer in geloven. Het zijn de momenten in flow, waarvan je denkt “dit is wel heel bijzonder” of “dit kan geen toeval zijn”. Het zou je spiritueel ontwaken kunnen betekenen. En ja, dit kan ook nog na je 50e plaatsvinden. Je hoeft je er alleen voor open te stellen!
Getallen en symbolen
Er is ook een synchroniciteit aanwezig in 11:11 of 22:22. Volgens de numerologie betekenen twee dezelfde achtereenvolgende cijfers dat je met je huidige acties van de dag synchroon loopt met het universum. Een soort teken of richtingaanwijzer die jou vertelt dat je op de goede weg bent en zich mooie dingen kunnen manifesteren. Hierbij staat het getal 1 symbool voor leiderschap, begin, veel geluk en welvaart. De 2 staat voor balans, relatie, samenwerking en flexibiliteit.
Dubbele getallen, bijgeloof?
Bijgeloof is niets anders dan op een rituele manier met het ongrijpbare omgaan. Mensen die bijgelovig zijn, gebruiken deze rituelen voor extra moed of steun. Zo hoeven zij voor hun gevoel minder op henzelf te vertrouwen en kunnen zij de focus op iets anders leggen of de controle overlaten aan een kracht buiten hen. Bijgeloof kán gevaarlijk zijn als het op een ontmoedigende manier je leven beheerst. Zolang je de dubbele getallen gebruikt als inzichtgever, kunnen ze je leven een magisch randje geven.
Baader-Meinhof
Voor de nuchtere Nederlanders onder ons, vallen de dubbele getallen onder het Baader-Meinhof-fenomeen. Het speelt zich af wanneer we ons op iets nieuws focussen: dit heet selectieve aandacht. Onbewust zul je meer letten op deze nieuwe kennis, waardoor je het ineens vaker tegen zal komen. Daarnaast hebben wij mensen een neiging naar bevestiging: wanneer we de dubbele getallen nog een keer tegenkomen, wordt dat door de hersenen gezien als een bevestiging dat de nieuwe informatie inderdaad overal voorkomt. En daar smult ons brein van!