Koffie, we lusten er wel pap van. Wij Nederlanders zijn namelijk enorme koffieleuten. En als we gezellig zitten te leuteren, lebberen we zó een paar ‘bakkies pleur’ weg. We drinken het bovendien de hele dag door. Maar hoe gezond of ongezond is koffie nou eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van koffie?
Lees ook:
Dit wist jij nog niet over koffie
De voor- en nadelen van koffie
Sociaal bindmiddel
Spoiler alert! Koffie heeft goede en slechte eigenschappen, en als je het met mate drinkt is er niks aan de hand. Denk aan twee tot drie kopjes per dag. Koffie is lekker en bovendien een uitstekend sociaal bindmiddel. Je hoort nog eens wat bij een gedeeld bakje troost. En die gezondheidsaspecten dan? Lig je ’s nachts niet wakker van te veel koffie? Krijg je er hartkloppingen van? Val je ervan af? Remt het Alzheimer? We zetten een paar antwoorden op een rijtje.
Koffie geeft een ‘boost’
In koffie zit cafeïne, daar komt het woord ‘café’ ook vandaan. Cafeïne is een stof die een stimulerende werking heeft. Op wat dan? Op je hersens bijvoorbeeld, maar ook op je lijf. Een kop koffie kan je net die ‘boost’ geven die je nodig hebt om de dag energiek te beginnen en de ‘ochtendnevel’ van je af te schudden. Of om ervoor te zorgen dat je geconcentreerd aan het werk blijft als je nog even door moet. Misschien presteer je er zelfs wel beter door. Sterker nog, koffie kan ook je gezondheid ten goede komen.
Voordelen van koffie
Volgens nogal wat onderzoeken zou het best kunnen dat het regelmatig drinken van koffie de kans op Alzheimer én op Parkinson verkleint, net als de kans op diabetes type 2 (een vorm van suikerziekte), je zou de kans op beroertes verkleinen en als je sport kun je beter pieken en het langer volhouden als je koffie hebt gedronken. Er zitten ook nog eens heel wat gezonde zaken in een kopje koffie. Wat dacht je van vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, mangaan, kalium, magnesium. Daar kikker je van op!
Nadelen van koffie
Dus alleen maar voordelen? Niet helemaal. Als je er gevoelig voor bent kun je van koffie nerveus en rusteloos worden. Slapeloosheid ligt op de loer en ook je bloeddruk kan ervan stijgen. Je kunt er zelfs hartkloppingen van krijgen. Als je de hele dag door koffie drinkt is het zelfs mogelijk dat je daar maar moeilijk mee kunt stoppen; je kunt ontwenningsverschijnselen krijgen als hoofdpijn en concentratieverlies. Koffie heeft invloed op je stofwisseling. Als je het met mate drinkt kan dat helpen bij afvallen. Maar teveel werkt juist weer omgekeerd.
Zwarte koffie is het beste
Hoe je je koffie drinkt is ook van invloed. Zwart is het beste. Alles wat je er aan toevoegt (suiker, melk, room, kokosmelk) maakt van een in principe ‘magere’ vloeistof een caloriebom. Espresso is puur, maar daar zit dan ook nog van alles in, waaronder stoffen die je LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) kunnen verhogen. Drink je filterkoffie, dan zijn die stofjes eruit gezeefd. En als je denkt lekker gezond bezig te zijn door cafeïnevrije koffie te drinken, dan vergis je je. De gezondheidsvoordelen die gewone koffie biedt loop je dan juist mis, want het is precies die cafeïne die het ‘m doet.