fbpx

6 variaties op de appeltaart

appeltaart vruchten

De appeltaart is en blijft favoriet. Voor iedere speciale gelegenheid wordt er wel eentje gebakken. Alleen al de geur en de voorbereidingen roepen nostalgie op. Iedereen kent het originele oud-Hollandse recept, maar er zijn een heleboel variaties mogelijk. De meest bijzondere lees je hier.

1. Appelkruimeltoetje

Met dit appelkruimeltoetje bewaar je echt het lekkerste voor het laatst. Bovendien is dit dessert snel en eenvoudig te maken. Snijd de appel in blokjes en maak crumble – een kruimellaagje – van havermout en amandelschaafsel. Verdeel de appels en de crumble over vuurvaste potjes. En dan hup, de oven! Serveer de warme appelkruimel met een beetje kaneel, vanillesaus of zelfgemaakt roomijs.

2. Appelnotentaart

Wat dacht je van een appeltaart met een topping van noten? Maak een mix van pecannoten, walnoten, hazelnoten en paranoten. Verhit de notenmix in een pan, totdat ze gaan geuren. Voeg een flinke eetlepel honing toe, genoeg om alle noten te voorzien van een glanzend laagje, en bak de honing even kort mee. Verdeel de notenmix over de appeltaart en laat volledig afkoelen. De taart heeft nu een rustieke uitstraling.

3. Exotische appeltaart

Als je de winter even beu bent, is deze zomerse variant een absolute aanrader. Voeg wat exotisch fruit toe: mango, banaan en kokos zijn heerlijk in combinatie met appel. Bereid het deeg zoals je gewend bent. Prak de banaan fijn en besmeer de bodem hiermee. Strooi daar de geraspte kokos over. Vul de taart met blokjes mango en appel. Nu kan de appeltaart de oven in!

4. Aziatische perentaart

Zit er een toko bij jou in de buurt? Op deze plek haal je het belangrijkste ingrediënt van deze taart, namelijk de Aziatische peren. Ze hebben de vorm en de hardheid van een appel, en de smaak van de Nederlandse peer met een vleugje ananas of honing. Tijdens de voorbereiding hoef je dus alleen de appels door de peren te vervangen.

Appeltaart variaties

5. Havermout-rabarber appeltaart

Zodra de rabarber weer verkrijgbaar is, hebben we een goed excuus om de keuken in te duiken. Deze voorjaarsgroente geeft een frisse smaak aan je appeltaart. Maak deeg van havermout en kokosbloemsuiker. Van het laatste beetje deeg rol je reepjes waarmee je een raster kunt maken op de bovenkant van de taart. Ziezo, een heerlijke, gezonde taart.

6. Appelrozentaart

De appelrozentaart is een taart om bij weg te dromen. De dunne plakjes appel lijken net rozenblaadjes en vormen samen een grote roos. Het klinkt alsof je er uitermate handig voor moet zijn, maar dat valt reuze mee. Snijd de appel in hele dunne plakjes van 2 mm en laat deze een paar minuten zacht worden in de pan. Zodra ze buigzaam zijn (maar niet te slap) kun je de taart beleggen. Voor de taartvulling kun je kiezen voor een neutraal cakerecept.