Het is dé trend van nu: een duurzame lifestyle. Maar waar begin je eigenlijk? Duurzaamheidsexpert Marieke Eyskoot geeft tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen en vervoer.
Tips van de duurzaamheidsexpert
1. Kleding
“Het geldt in het algemeen, maar ook zeker voor kleding: kies kwaliteit boven kwantiteit. Een kledingstuk van 100 euro dat van goede kwaliteit is en je 100 keer aankan, is per draagbeurt goedkoper dan een kledingstuk van een tientje dat je maar drie keer draagt, omdat het lubbert. Bij de meeste mensen geldt dat 20 procent van de kleding in 80 procent van de gevallen wordt gedragen. Dus denk goed na over wat jij graag draagt. En vraag je af of iets tijdloos of trendy is. Want juist de trendy kledingstukken draag je kort en minder vaak. Koop vooral duurzame merken en vraag je ook af of iets nieuw moet zijn. Tweedehands zijn ook veel mooie dingen te vinden.”
2. Verzorging
“Gebruik niet te veel. Je huid kan veel minder opnemen dan wij vaak denken. Koop producten met minder verpakkingsmateriaal. En een gouden tip: knip de tube door als je denkt dat ‘ie leeg is. Je zult versteld staan van hoeveel er dan nog in zit. Daar kun je vaak nog een week mee doen!”
3. Eten
“Het beste wat je kunt doen voor een betere wereld: eet minder vlees en minder zuivel. En gooi zo min mogelijk weg, uit onderzoek blijkt dat een derde van alle voedsel al wordt weggegooid voor het überhaupt ons bord bereikt. Je kunt zelf veel doen om dat te voorkomen. We zijn altijd geneigd in de supermarkten de pakken uit te kiezen met de langste houdbaarheidsdatum. Doe dat niet, want bijvoorbeeld melk maak je toch binnen een paar dagen op. Als iedereen de pakken achterin het schap pakt met de langste houdbaarheidsdatum, wordt de melk vooraan in de rij uiteindelijk weggegooid. En voor droog voedsel als rijst geldt: bekijk zelf hoe lang iets houdbaar is. Er staat vaak een houdbaarheidsdatum op, maar dat is omdat het wettelijk verplicht is en de fabrikant op deze manier niet kan worden aangeklaagd. Vaak hoef je het eten nog helemaal niet weg te gooien.”
4. Wonen
“Douche minder lang en was op lagere temperatuur. Het is niet alleen goed voor het milieu, je bespaart er ook geld mee. Twee minuten per dag korter douchen, bespaart al 50 euro per jaar. Wassen kun je eigenlijk altijd op 30 graden doen, behalve als het om echt vieze sportkleding gaat. En: was zo min mogelijk. Je hoeft echt niet alle kledingstukken na één of twee keer dragen direct in de was te doen. Dat is trouwens ook beter voor je kleding.”
5. Vervoer
“We hebben 8 miljoen auto’s in Nederland en daarvan staan er een hoop 23 uur per dag stil. Je auto delen is dus ook iets dat je kunt doen als je duurzaam wilt leven. Carpoolen met collega’s scheelt al veel. Het is goedkoper, gezelliger en het brengt het aantal files terug.”
‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle’ van Marieke Eyskoot is een handige gids vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd.