Het hebben van keuzes is waardevol. Het maakt je als mens rijker aan ervaringen en je leven een stuk gevarieerder. Toch is het niet altijd makkelijk. Een dag bestaat uit 24 uur en daar kun je onmogelijk alles inproppen. Kom jij tot de conclusie dat je regelmatig keuzestress ervaart? Hak dan eens wat vaker de knoop door. Hoe? Deze tips van Griet Deca, welzijnscoach bij Tryangle, helpen je op weg.
Lees ook:
Zo zeg je nee zonder schuldgevoel
5 tips bij keuzestress
1. Geef er een positieve draai aan
In Vlaanderen zeggen mensen vaak: kiezen is verliezen. Terwijl Nederlanders vaker beredeneren met ‘de keuze is reuze’. Vooral dat laatste is een goede mindset en kan helpen om keuzestress te verminderen. Als je er namelijk iets positiefs van maakt, hoeft het geen stress op te leveren. Zie het juist als een uitdaging om de beste keuze te maken, dan maakt het makkelijker om een knoop door te hakken.
2. Bekijk de gevolgen van tevoren
Het is belangrijk om van tevoren na te gaan welke gevolgen een bepaalde keuze heeft. Als je daar wat extra bedenktijd in steekt, is het makkelijker om een weloverwogen beslissing te maken. Besef dat je niet voor optie A kunt kiezen en de consequenties van optie B krijgt. Wil je meer vrije tijd en ruil je dus een werkdag per week in voor een vrije dag? Dan krijg je vanzelfsprekend minder salaris. Sta stil bij de impact van deze keuze voordat je de knoop doorhakt.
3. Zet je denkproces op papier
Ervaar je keuzestress? Maak dan een lijstje met voordelen en nadelen. Doordat je schrijft, weet je brein dat je met iets belangrijks bezig bent. Daardoor ga je met meer focus beredeneren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elk puntje een plus of een min te geven. Het ene argument weegt misschien zwaarder dan het andere. Tel je de plussen en minnen bij elkaar op, dan weet je welke keuze het beste bij je past.
4. Kijk verder dan je neus lang is
De waarom-vraag kan je hierbij helpen: waarom wil ik deze keuze (niet) maken? Blijf deze vraag stellen totdat je bij de kern van je antwoord bent en je jezelf een ouwe zeur vindt. Waarom wil je bijvoorbeeld die carrièreswitch? Waarom wil je niet verder in je huidige job? Waarom wil je van branche veranderen? Waarom moet dat per se in deze fase van je carrière? Waarom waag je de stap (niet)? En net wanneer je denkt dat je geen enkele waarom-vraag meer kunt bedenken, formuleer je er nog twee. Zo zit je zeker bij de kern en een flink eind verder dan je neus lang is!
5. Kies positief
Als je achteraf toch spijt krijgt, dan is het gezonder om spijt te hebben van iets dat je wél gedaan hebt dan spijt hebben van een iets dat je niet gedaan hebt. Door positief te kiezen ben je in ieder geval een (leer)ervaring rijker!
Lees ook:
Ben jij fit? Gebruik deze checklist!