In sommige situaties is het nodig om je emoties in de hand te houden. De een telt tot 10 en de ander gooit er een luchtig grapje tegenaan. In welk mechanisme herken jij jezelf?
Lees ook:
Zo herken je een paniekaanval
Welk mechanisme om je emoties in bedwang te houden herken jij?
1. Inslikken
Wanneer je in een situatie terecht komt waarbij elkander in woede of in huilen uit zou barsten, blijf jij kalm en kun je je emoties tijdelijk parkeren. Je bent stressbestendig, een vaardigheid om trots op te zijn. Maar let op: langdurig je gevoelens onderdrukken is niet goed. Communiceer achterwaarts hoe je je voelt.
2. Oplossen met humor
Ben jij het type dat een lastige situatie vaak weg wegwuift met een grapje? Niks mis mee! Een portie lachen kan een stressmoment verzachten: je doorbreekt de spanning, je lichaam neemt een actieve houding aan en dat helpt jou en je tegenpartij positiever te denken. Zorg er wel voor dat je niet steeds in de lollige sfeer blijft en weer serieus kan zijn wanneer dat van je wordt verwacht.
3. Situaties voorspellen
Als er mogelijk een stressvolle situatie in het verschiet ligt, visualiseer jij alvast voor jezelf wat er kan gaan gebeuren. Je schetst verschillende scenario’s, waarbij je voorbereidt op het ergste, maar altijd van het beste uit gaat. Je bent een optimist en een realist in één. Daardoor ben je bereid om in alle ellende te groeien en kansen te zien.
4. Emoties omzetten in iets anders
Als bij jou de emoties hoog zitten, probeer je ze vaak op een andere manier te uiten. In een activiteit als schrijven, tekenen, muziek maken of een rondje hardlopen. Jij en je intuïtie staan sterk in verbinding met elkaar en je bent creatief. Kijk wel uit dat je blijft communiceren met de tegenpartij. Die creatieve uitlaatklep werkt voor jou, maar voor de ander kan het overkomen als een vlucht- of negeerpoging van de situatie.
5. Altruïsme toepassen
Jij zet je ten allen tijden in voor je medemens. Je bent in plaats van op jezelf te focussen meer bezig met hoe de ander zich er bij voelt. Doordat je je op iemand anders concentreert, vergeet je simpelweg om je zorgen te maken over jezelf. De kunst is wel om niet afhankelijk te worden van ‘het nodig zijn’ en ook je eigen grenzen aan te geven.