fbpx

5 gerechten voor een lekkere paasbrunch

paasbrunch gedekte tafel

Bij Pasen hoort een paasbrunch. Natuurlijk kan dat met paasbrood, matzes en een beschilderd eitje, maar het kan nog veel uitgebreider. De paasbrunch is namelijk populairder dan ooit. Hét moment bij uitstek om weer lekker even tot bezinning te komen én je uit te sloven in de keuken.

paasbrunch gekookt ei

Lees ook
Zo kom je in de paasstemming

Paasbrunch: 5 gerechten

Het geheim van de perfecte paasbrunch? Alles mag! Bereid een feestelijke mengelmoes van hartig, zoet, warm en koud. Wat er zeker bij hoort: eieren, soep, lamsvlees, zoetigheid en feestelijk brood. Wij verzamelden vijf recepten die een bijzondere twist geven aan dit traditionele paaseten.

1. Witlofsoep met zalmstengels

Tijdens het voorjaar koken we het liefst met lentegroenten, zoals witlof. Een lichtgebonden witlofsoepje is perfect om de brunch mee te openen. Gebruik een stronk per persoon, verwijder het bittere hart en snijd in grove stukken. Bewaar de mooiste witlofblaadjes om de soep later mee te garneren. Maak een roux van roomboter, bloem en melk. Roer de gepureerde witlof door de roux en verwarm de soep tien minuutjes. Besmeer de uiteinden van soepstengels met roomkaas en wikkel hier gerookte zalm om heen. Met een bijgerecht dat je geoorloofd in de soep mag dopen, maak je de jongsten én de oudsten aan tafel blij.

2. Pecanbroodkrans met abrikoos en sinaasappel

‘Neemt en eet hiervan, gij allen.’ Met deze feestelijke broodkrans komt dat helemaal goed. Maak zelf brooddeeg met bloem en gist en laat een uur rijzen. De spijs maak je van gemalen pecannoten, geraspte sinaasappelschil en eiwit en vorm een langwerpige rol van 50 cm. Vouw het brooddeeg uit tot een lap ter grootte van een theedoek. Strijk er abrikozenjam overheen. Leg het pecanspijs op het brooddeeg en wikkel het brooddeeg eromheen tot een stevige rol. Vlecht deze om elkaar en leg ze in een kransvorm. Bestrijk de broodkrans met eigeel en bak binnen een half uur bruin.

3. Quiche met lam

De gewoonte om op paaszondag lam te eten stamt al van ver voor Christus. Tijdens deze paasbrunch verpakken we lam in een quiche; ideaal om van tevoren te maken. Hoe? Beleg een geoliede quichevorm met een dubbele laag filodeegvellen. Verkruimel feta met ricotta en rozijnen. Bak lamsgehakt samen met een teentje knoflook en flink wat spinaziebladeren en verdeel over het deeg. Werk af met pijnboompitten en de overige feta en bak de hartige taart 20 minuten in de oven.

gekleurde eieren paasbrunch

4. Gevulde eitjes deluxe

Weet je nog, de gevulde eitjes die je grootmoeder op tafel toverde voor de verjaardagsvisite? Met deze variatie geef je een nieuwe draai aan deze smaakbommetjes. Snijd avocado in kleine blokjes en voeg deze toe aan het eimengsel. Voeg een – met nadruk – klein beetje wasabi toe, meng weer goed door en mix tot een groen crèmig mengsel. Spuit het mengsel met een spuitzak in de eitjes. Leg de eitjes op een bed van sla, garneer met reepjes nori (zeewier).

5. Kokos cheesecake toetjes met mango

Dit jaar ben je zelfs de paashaas te snel af, want dit dessert kun je een dag van tevoren klaarmaken. Mix roomkaas met kokosmelk, kokosrasp en eieren door elkaar. Vul de bodem van kristallen glaasjes met verkruimelde haverkoekjes, schenk het cheesecake-mengsel er overheen en garneer met verse stukjes mango. Dek de glazen af met vershoudfolie en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.