Update 21 januari: Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor de invoering van een avondklok vanaf 21.00 uur.
Deze week besluit het kabinet of de avondklok ook in Nederland ingesteld gaat worden. Het avondklok regime roept vraagtekens op. Dit zijn de drie meest zorgwekkende topics.
Een avondklok in Nederland
1. Zou een avondklok het probleem slechts verplaatsen?
Voorheen was spreiding van (winkel)publiek noodzakelijk om verspreiding van het virus tegen te gaan. Een straatverbod in de avond houdt ons dan wel na achten van de straat, maar de keerzijde ervan is dat groepsvorming zich zal verplaatsen naar overdag. Het is dus maar de vraag of het aantal contactmomenten daadwerkelijk gereduceerd zal worden.
2. Wie worden een uitzondering op de regel?
Als de avondklok wordt doorgevoerd, krijg je continu discussie: wie mag er wel op straat? Met welke vergunningen? Het online bestellen van boodschappen zal nog populairder worden, dus bezorgbedrijven zullen in de problemen komen met het aanleveren van voedsel. Ook zet je nog meer druk op de supermarkten, want er is een kortere periode om boodschappen te doen. En iets waar we minder snel aan denken: lege talkshowtafels. Of zullen propagandisten in de media vrijbrief krijgen?
3. Kunnen we het ons al voorstellen?
Met een avondklok zal Nederland voor even veranderen in een politiestaat. Iedere burger die na 21:00 uur op straat loopt, kan bestraft worden met een hoge boete: kunnen we het ons al voorstellen? Het handhaven ervan is erg ingewikkeld en als het aantal besmettingen laag blijft, wordt het draagvlak steeds minder.
Wat vind jij van een avondklok? Deel het met ons op Facebook.