fbpx

10x zo produceer je minder afval

hert eet afval

De gemiddelde Nederlander produceert per jaar in z’n eentje 490 kilo afval! Stel je eens voor hoeveel dat is als het voor je zou liggen en wat de invloed van al dat afval op onze mooie aardbol is.. Juist, niet al te best. Daarom hierbij tien tips om minder afval te produceren.

Lees ook:
Deze 8 dingen zijn helemaal niet zo milieuvriendelijk

Minder afval

Er is gelukkig al ontzettend veel aandacht voor afval en de manier waarop we daarmee omgaan. We worden ons massaal bewuster van het overschot aan plastic en veel van ons scheiden hun afval keurig. Toch zijn dit soort maatregelen onvoldoende om veel leed aan het milieu te voorkomen. Minder afval produceren is de sleutel. Maar hoe doe je dat?

Zo produceer je minder afval

De verantwoordelijkheid van minder afvalproductie ligt deels bij producenten van producten. Maar met de vinger naar een ander wijzen is wel makkelijk: ook consumenten moeten hun eigen verantwoordelijkheid pakken, vinden milieuorganisaties. Met de volgende tien tips produceer jij minder afval.

1. Je eigen tas meenemen

Grote kans dat jij dit al doet, goed bezig! Sinds enkele jaren betaal je in Nederlandse winkels voor je plastic tasje en wordt van consumenten verwacht dat ze een eigen tas meenemen voor hun boodschappen. 

2. Zeg nee tegen inpakken

Het is een Amerikaanse traditie die is overgewaaid naar ons: veel winkels van luxe goederen zoals kleding, maar ook kaarsen, bloemen, et cetera worden ingepakt in een mooi papiertje terwijl het geen cadeautje is. Zonde! Geef voordat de verkoopster aan de slag gaat even aan dat het niet nodig is. Immers: die nieuwe trui gaat thuis toch meteen de kast in?

3. Minder papier

Werk zoveel mogelijk digitaal. Gebruik je dan toch papier? Realiseer je dat een papiertje twee kanten heeft.

4. Delen

Vraag jezelf af of je een bepaald apparaat of ding wat je even nodig hebt echt moet aanschaffen. Misschien kun je het van iemand lenen? Of kun je samen dingen aanschaffen zodat je niet alleen kosten bespaard maar ook afval. Denk aan een abonnement op de krant. 

5. Stop met reclame in je brievenbus

Evenals huis-aan-huisbladen. Per brievenbus worden gemiddeld 1800 folders per jaar bezorgd. Die kun jij dus mooi besparen.

afval bak

6. Repareer het

Kleding kapot? Televisie kapot? De vraag is: hoe kapot is kapot echt? Veel spullen zijn prima te repareren en goed voor een tweede leven. Probeer dat eens voordat je het bij het grofvuil zet.

7. Kringloop

Kopen en verkopen bij de kringloop is goed voor mens, milieu en ook nog eens erg leuk! Heb jij nog oud speelgoed, boeken, meubels, kleding of wat dan ook? Kijk of je ook dit nog een tweede leven kunt geven. 

8. Slim boodschappen doen

We gooien met z’n allen heel veel eten weg. Zonde! Houd eens een paar weken bij wat je te veel aanschaft en zet je boodschappenlijstje op dieet. Je kunt ook creatief omgaan met restjes en daar iets lekkers van koken.

9. Broodtrommel en drinkfles

Stop je lunch in een trommeltje in plaats van in een boterhamzakje. En voor wat betreft de drinkfles: schaf er een aan die in de vaatwasser kan en neem je eigen water mee.

10. Denk na voordat je iets koopt

Zeker met winkels die leuke dingen verkopen voor lage prijzen is het verleidelijk om van alles in je winkelmandje te kiepen en te kopen. Probeer jezelf af te vragen of je de spullen echt nodig hebt, of dat ze vrijwel meteen in de kast of prullenbak belanden.

Wij zijn benieuwd of jij nog tips hebt om de afvalberg te verkleinen. Laat het weten op onze Facebookpagina.

Lees ook:
Tips voor het scheiden van afval