Het is heel vervelend als katten je tuin gebruiken om hun ontlasting in te doen. Het is de natuur van het beest om kuiltjes te graven en hun uitwerpselen daarin te verstoppen, maar leuk is anders, zeker als je van tuinieren houdt. Gelukkig zijn er wel manieren om te zorgen dat jouw tuin geen kattenbak wordt.
Lees ook
Wespen verjagen: zo doe je dat
Zo wordt je tuin geen kattenbak
Looproute
Katten hebben een eigen territorium, waarbinnen bepaalde looproutes gelden. Het kan goed zijn dat jouw tuin precies in die loop van het kattenvolk in de buurt ligt. Hoewel de beestjes enorm handig en lenig zijn, zullen ze toch het liefst een loopje kiezen dat niet al te ingewikkeld is. Soms kan het zelfs al helpen om één toegang tot een bepaalde route af te sluiten. Om te beginnen kun je dus proberen om je tuin minder goed toegankelijk te maken voor katten. Kies een schutting waar ze niet makkelijk onderdoor of overheen kunnen springen. Gaas op of onder de schutting kan daarbij helpen. Heb je de ruimte, denk dan bijvoorbeeld eens aan een prikkende afscheiding, zoals een meidoornhaag. Worden de vogeltjes ook weer blij van.
Gevaarlijk voor Fikkie
Er zijn diverse methodes en middeltjes die ervoor kunnen zorgen dat de katten rechtsomkeert maken. Sommige zijn minder geschikt als je bijvoorbeeld een hond in de tuin hebt lopen. Zo wordt het gebruik van cacaodoppen wel eens aangeraden om katten te verjagen, maar dat kan bij honden, als ze die onverhoopt opeten, tot ernstige vergiftigingen leiden.
Grof geschut
Heb je echt heel veel last, dan kan hertshoornolie helpen. Het is een dierlijke olie, die wordt gewonnen uit horens, klauwen en hoeven van schapen, runderen en ander slachtafval. Leg in deze olie gewikkelde lappen neer op de plek waar de beestjes niet welkom zijn. Het bereik is tussen de vijf en tien vierkante meter. Doe dit niet op plekken waar je zelf wil zitten; de olie heeft ook voor ons een heel onaangename geur. Katten zullen op de vlucht slaan, maar vogels en insecten ook, dus dan wordt het wel heel ongezellig in je tuin.
Geen gif
Je vindt op internet diverse bestrijdingsmiddelen om katten te verjagen, maar deze zijn bijna altijd verboden. Sinds afgelopen zomer zijn er twee middelen toegestaan om katten te verjagen: kattenschrikkorrels van Ecostyle (met onder meer lavendelolie) en GreenGard vloeibare kattenschrik. Ze zijn onder meer te koop bij het tuincentrum.
Huishoudtips om katten te verjagen
Iets minder heftige manier? Strooi citroen- of mandarijnschillen of knoflook. Of meng koffiedik (maar wie heeft dat nog?) tussen de tuinaarde op de plekken waar de katten graag kakken. De beestjes hebben er een hekel aan als het koffiedik aan hun pootjes blijft zitten. Een andere tip: zet flesjes water tussen de planten. Het is het proberen waard. Ook het strooien van konijnenkeutels schijnt een goed effect te hebben. Daarmee wordt bovendien meteen je tuin bemest!
Planten die katten weren
Dan zijn er nog diverse planten die de katten uit de tuin kunnen houden. Katten hebben een heel goede neus en een hekel aan bepaalde geuren die door sommige bloemen en planten worden verspreid. Citroen is zo’n voorbeeld, dus citroenmelisse, citroentijm, citroengeraniums, citroenverbena: allemaal kattenverjagers. Ook aan lavendel heeft het beestje een hekel. En uienlucht: poot een ui op de kattenwc en het beestje zal een nieuwe locatie gaan zoeken. Andere planten die katten verdrijven: ooievaarsbek, goudsbloemen, munt, vuurwerkplant en wijnruit.