Je kinderen komen nooit op een verkeerd moment binnenvallen. Behalve als ze met hun hele hebben en houwen weer op de stoep staan door omstandigheden. Het ouderlijk huis is voor het volwassen kind dan een veel gebruikte noodopvang. Dat kan soms uitdagend zijn. Maar gezellig. Maar uitdagend. Drie tips.
Je volwassen kind komt weer thuis wonen
Opeens zit je weer midden in een levensfase waar je eigenlijk al afscheid van had genomen. Mentaal kan de nieuwe situatie verwarring oproepen. Als ouder verwacht je dat je kinderen op een gegeven moment een eigen, zelfstandig leven krijgen, los van jou. Als het ‘boemerangkind’ dan weer afhankelijk van je wordt, kun je het gevoel krijgen dat je tekortgeschoten bent in de opvoeding. Deze gedachten zijn volstrekt normaal. Zucht.
1. Ga niet weer moederen
Je was net een beetje vrij en dan moet je weer terug naar het ouderpatroon. Maar: dit hoeft dus níet. Je kind is oud en volwassen en kan zijn of haar zaakjes zelf regelen. Schiet niet direct weer in die moederrol, maar geef je kind in plaats daarvan ruimte en vrijheid.
2. Stel omgangsregels op
Een fijne omgang begint bij het uitspreken van jullie verwachtingen naar elkaar. De extra boodschappen en verbruikskosten zorgen voor hogere uitgaven. Met en goed gesprek over de huur, de huisregels en vooral de datum van vertrek, schep je duidelijkheid. Je kunt de regels op papier zetten of een officieel contract maken, maar zorg dat het regels voor volwassenen zijn en dat het voor beide partijen goed voelt.
3. Bouw een nieuwe connectie
In de loop der jaren zijn jullie beide ontwikkeld. Je kind heeft een portie levenservaring erbij gekregen en de struikelpunten waar jullie vroeger tegenaan liepen, zijn nu aangepakt of niet meer aan de orde. Neem een geïnteresseerde en nieuwsgierige houding aan. Kijk eens wat je kunt leren van de leefstijl en denkwijze van je kind. Deel ook over jouw nieuwe bevindingen. Op deze manier bouw je een nieuwe connectie op en een rijkere en diepere band.