Wil jij meer groen in je woonkamer of kantoor, maar wel een tikkie anders dan anders? Dan hebben wij hier de allernieuwste groentrend voor jou: hydroponie. Planten die zonder aarde in een doorzichtige pot of vaas groeien. Natuurlijk te koop in het tuincentrum, maar – veel leuker – ook zelf te maken!
Wat is hydroponie?
Bij hydroponie of hydrocultuur laat je planten groeien in water en wat voedingsstoffen, maar zonder aarde. In een glazen pot of vaas, zodat je niet alleen van ‘t kruintje van jouw begonia of anthurium geniet, maar ook van de wortels en alles wat normaal gesproken ondergronds verborgen blijft. Zo valt er altijd iets nieuws te ontdekken. ‘Wow, die wortels van de klimop kronkelen nu echt alle kanten op!’
Geen groene vingers nodig
Is hydroponie moeilijk? Nee hoor, voor deze manier van plantjes poten en verzorgen heb je juist helemaal geen groene vingers nodig. Wat dan wel?
- Een glazen vaas, pot, fles of accubak
- Een gemakkelijke plant, zoals de philodendron, klimop, monstera, clusia, maar ook basilicum, rozemarijn of salie zijn erg geschikt om op water te zetten
- Kamerplantenvoeding
- Bronwater op kamertemperatuur
- Een emmer
Aan de slag
Verwijder allereerst voorzichtig de aarde tussen de plantwortels, de zogenaamde kluit. De resterende aarde spoel je af; vang deze wel op in een emmer, zodat je gootsteen niet verstopt. Vul de glazen pot of vaas daarna tot de helft met bronwater. Bronwater bevat mineralen, daar groeien planten goed van en omdat er nauwelijks kalk in zit, heb je ook nog eens veel minder last van ontsierende doffe strepen of witte aanslag op het glas. Voeg een heel zuinig scheutje kamerplantenvoeding toe. Je laat de plant in het water zakken, en klaar is Kees.
Pronken maar!
Nu is het alleen nog maar een kwestie van een geschikt plekje opzoeken, zodat jij met je prachtige plant kunt pronken. Een plant tiert vaak welig op een plekje in het daglicht. Ook mooi: een verzameling van verschillende glazen potten en vaasjes op een tafeltje of op je vensterbank. Of kies je liever voor eenheid met allemaal dezelfde potten op rij?
Sommige mensen gebruiken ouderwetse weckpotten voor hun planten, of flessen met een bijzondere vorm. We hebben zelfs flesjes gespot die gemaakt zijn van gloeilampen. Wat we steeds vaker zien is dat planten door middel van een ophangsysteem als een vorm van wanddecoratie dienst doen.
Langer plezier van je plant
Wat belangrijk is, is dat je het waterpeil in de gaten houdt en steeds aanvult, zodat de wortels nooit zonder vocht komen te zitten. Eens in de vier weken ververs je al het water. Let erop dat het bronwater echt op kamertemperatuur is, want koude voeten… daar houden je plantjes niet van. Om ervoor te zorgen dat de boel kan uitgroeien tot een nieuwe wildernis, voeg je ook elke maand een klein scheutje plantenvoeding aan het bronwater toe. En genieten maar, van dit wonderbaarlijke, natuurlijke proces!