Het is alom bekend: de bij zit flink in de penarie. Hoog tijd om deze nuttige diertjes een duwtje in de rug te geven. Dat kan door een huurvolkje in huis te nemen. Nou vooruit, in de tuin dan. Verstand van bijenhouden hoef je niet te hebben. En de honing? Die is voor jou!
Onmisbare bijen
De helft van alle ruim 350 soorten bijen dreigt uit te sterven. En dat komt voor een groot deel door ons, de mens. Massa’s landbouwgif, intensieve teelt waarbij maar één soort gewas wordt gekweekt en het verdwijnen van natuurlijke weides en bermen vol klaver doen de dieren de das om. De volkjes sterven bij bosjes. En dat is zeer ernstig want bijen zijn onmisbaar voor de de voortplanting van planten en bomen.
Huur een bijenkast
De kleine wendbare zoemers vliegen van bloem naar bloem om nectar te halen. Deze zoete stof zetten ze in hun bijenkorf of -kast om in honing. Ondertussen nemen ze op hun harige lijfjes stuifmeel mee naar andere bloesems die ze zo bevruchten. En uit die bloesems groeien weer vruchten en groenten vol vitaminen, mineralen en vezels die wij mensen zo nodig hebben. Dat zeggen we, onmisbaar die zoemers. Gelukkig stappen steeds meer bedrijven over op een insectvriendelijker manier van landbouw. En ook wij kunnen de bij de helpende hand bieden. Door een bijenkast te huren.
Zo werkt ‘t
Door een bijenvolk te huren heb je wel het plezier ervan (gezoem, bevruchting, honing) maar niet de lasten. Verstand van bijenhouden hoef je niet te hebben. Bij het abonnement dat je neemt hoort namelijk een deskundige imker. Die komt eerst inspecteren of je tuin of dakterras eigenlijk wel geschikt is. De kast moet namelijk op een plek staan met voldoende aanvliegruimte voor de bijen en hij moet ook een behoorlijk eindje van de openbare weg en van de buren af staan.
Imker op bezoek
Is alles in orde bevonden, dan komt de imker de kast en het volkje installeren. De beste periode daarvoor is maart/april. Daarna komt de imker elke twee weken langs voor controle en verzorging van de bijen. Als je tuin vrij toegankelijk is, hoef je daar niet speciaal voor thuis te blijven. Is het oogsttijd dan komt de imker een deel van de raten ophalen om er de honing uit te slingeren en zijn de potten voor jou. Er zijn meerdere partijen die een abonnement aanbieden, zoals Gastvrij voor de Bij, BijenZaken en Sterke Bij.
Blije bij-tuin
Het helpt natuurlijk ook om je adoptievolkje te vertroetelen. Maar je tuin dus zo bij-vriendelijk mogelijk. En vraag de buren om hetzelfde te doen. Zet veel verschillende soorten bloeiende planten, bomen en kruiden in je tuin. Honingbijen zijn dol op bijvoorbeeld zonnehoed, ijzerhard, vlinderstruik, tijm, rozen, klaver, fruitbomen en lavendel. En gebruik vooral geen gif. Bij blij. En jij blij. Want wat is er nou heerlijker dan een kop hete thee met een lepel van je hoogsteigen honing?