Het regent buiten en het is op en top herfst, en wat doen we dan liever dan bakken? Sandra van leukerecepten.nl (tip voor iedere keukenprinses!) maakt koken lekker makkelijk en leuk voor iedereen en deelt speciaal voor dit seizoen het recept van een gezonde, lichtzoete pompoencake met speculaaskruiden, pecannoten en een frisse topping van kwark.
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 gr volkorenmeel
- 400 gr pompoenblokjes
- 1 banaan
- 50 gram rozijnen
- Handje pecannoten (grof gehakt)
- 4 eieren
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel koek en speculaaskruiden
- 8 gr bakpoeder
- 1 theelepel vanille aroma
- boter om in te vetten
Voor de topping:
- 1 eetlepel honing
- 75 gr kwark
- 75 gr Roomkaas light
- Paar pecannoten
Bereiding
- Verwarm de oven op 180 graden. Kook de blokjes pompoen 10 minuten en giet ze daarna goed af en laat iets afkoelen.
- Doe de blokjes in een keukenmachine en mix fijn. Voeg ook de eieren, rozijnen, banaan en vanille toe en mix goed door elkaar.
- Meng het volkorenmeel met de koek- en speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder door elkaar. Doe het pompoen mengsel bij het meelmengsel en mix met een mixer of met een garde even kort maar goed door elkaar. Hak een handje pecannoten grof en meng door het beslag.
- Vet een cakevorm in en giet het beslag hierin. Bak de pompoencake zo’n 45 minuten tot hij gaar is. Laat eerst nog even afkoelen met de ovendeur op een kier en daarna volledig op een rooster.
- Meng voor de topping de ingrediënten door elkaar (behalve de pecan). Besmeer de cake royaal hiermee. Garneer de pompoencake met de extra pecannoten.
- Bewaar de cake in de koelkast ivm de topping met zuivel. Haal de pompoencake na 20 tot 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.
Mmm… Smullen maar!