Wij zijn dol op schoonmaaktips die makkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk zijn. Ditmaal adviseren wij je graag over hoe je slim om kunt gaan met je was- en afwasmachine, waardoor ze lekker lang meegaan!
Lees ook:
Schoonmaakhulp: de voor- en nadelen
Een frisse vaatwasser
Ontbijtbordjes, messen, glazen en pannen… Er zijn van die dagen waarop je de vaatwasser wel twee of drie keer in- en uitruimt. Hoe maak je de vaatwasser goed schoon en verwijder je kalkaanslag, vet en etensresten? Wat je nodig hebt is natuurazijn, één citroen en een zachte borstel. Maak een sopje met voor de helft water en voor de helft natuurazijn. Haal de filters en sproeiarmen uit de vaatwasser, leg ze een tijdje in de week en borstel ze schoon. Snijd de citroen in partjes en leg die in het bestekbakje. Giet een flinke scheut natuurazijn op de bodem van de vaatwasser en laat deze op het meest intensieve programma draaien. Het resultaat is een vaatwasser die glanst en ook weer fris is.
De was en de wasmachine 100% schoon
In oma’s tijd draaide er wekelijks een 90 graden was, de zogenaamde kookwas. Tegenwoordig wassen de meeste mensen op een veel langere temperatuur. Hierdoor is de kleding misschien wel schoon, maar blijven er soms vet- en zeepresten achter. Door schimmelvorming (ieks) krijg je dan een muffe geur. Als je daar niets aan doet, zal de was op een gegeven moment helemaal niet meer schoon worden. Draai daarom eens in de twaalf wasbeurten een 90 graden was, als onderhoudsbeurt. Dit kan met een lege trommel waar je een flinke schep soda aan toevoegt. Wat ook perfect werkt, is een afwasblokje. Met witte azijn spoel je achtergebleven zeepresten uit de zeepbakjes.
Aftappen
Ruikt de machine nog steeds naar oude sokken? In de meeste wasmachines blijft een laagje water staan dat zo af en toe moet worden afgetapt. Dat aftappunt vind je achter het klepje onderaan de machine. Op dit YouTube-filmpje zie je hoe dat aftappen precies in z’n werk gaat.
Laat je deurtje en zeepbakje na een wasbeurt ook eens openstaan, wees niet te scheutig met wasverzachter en controleer of er geen kleine kledingstukken tussen de rubberen ring en de trommel zijn beland. Dat kan namelijk ook een nare geur veroorzaken.
Je bent je eigen wasmachinespecialist met YouTube!
Een slepend geluid kan erop wijzen dat er een haarspeld of bh-beugel in de machine zit. Pompt de machine het water niet meer goed af? Een sok of zelfs een euromunt die vastzit in de motor, kan al voor problemen zorgen. Nee, je hoeft niet meteen de monteur te bellen. Op Youtube staan reuze handige instructiefilmpjes van wasmachinefabrikanten en handige doe-het-zelvers. Voor je het weet ben jij er zelf ook een!
Lees ook:
Tips die schoonmaken leuk maken