fbpx

Brrrr… beestjes in je bed! Zo voorkom je ‘bedbeestjes’

bed huisstofmijt

Voel jij je weleens eenzaam in je ledikant of lits-jumeaux? Helemaal niet nodig. Je bevindt je namelijk altijd in goed gezelschap… van miljoenen beestjes. Waarvan de bedwants de meest geduchte. Een verhaal waar je echt de kriebels van krijgt!

Lees ook
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

slapen bedbeestjes

Beestjes in je bed: het wemelt in en om het matras

Het klinkt een beetje luguber, en het is nog waar ook. Terwijl jij van je nachtrust geniet, leven, eten en poepen kleine beestjes in en om je matras, waarvan de huisstofmijt, de vlo en de bedwants de meest voorkomende zijn. Wie zijn die ‘bedbeestjes’ nou eigenlijk, en hoe kunnen we ze uitroeien, of nog beter: voorkomen?  

De huisstofmijt

In elk huishouden komt de huisstofmijt voor. Het is een spinachtig diertje dat zich voedt met huidschilfers van mens en dier. Het minuscule beestje bevindt zich het liefst op warme, vochtige plekken: je bed is een soort walhalla voor deze mijt. Maar ook kussens, gordijnen, vaste vloerbedekking en kleden bieden de huisstofmijt veel woongenot. Met het blote oog is het diertje niet te zien. Meestal merk je niet eens dat ie er is, tenzij je er allergisch voor bent. Niesbuien, jeukende ogen, huiduitslag en/of benauwd? Vooral in je bed en bij het schoonmaken van je huis? Dan kan het zijn dat je met een allergie te maken hebt. Even een saillant detail: we zijn dan niet allergisch voor de mijt zelf, maar voor zijn uitwerpselen.

Wat kun je doen om de huisstofmijt in bed te bestrijden?

  • Ventileer voldoende: zorg dat de toevoer van frisse lucht optimaal is.
  • Hang je wasgoed zo min mogelijk in huis te drogen en zeker niet in je slaapkamer. Huisstofmijt houdt van vochtige lucht.
  • Was je beddengoed (ook moltons, kussenslopen etc.) om de twee weken op 60 graden. Als je allergisch bent, zijn er speciale hoezen te verkrijgen.
  • Kleinkinderen op bezoek? Stop die knuffelbeesten ook in de wasmachine.

Vlooien

Nog zo’n ongenode gast: de bedvlo. Mensenvlooien komen in dit deel van de wereld vrijwel niet meer voor, dus het gaat meestal om de katten- of hondenvlo. Deze springers zijn twee à drie millimeter groot, voeden zich met het bloed van mens en dier en zorgen voor kleine, rode bultjes: de welbekende vlooienbeet. Heb je er eentje in bed getraceerd, dan moet je echt actie ondernemen. Je kunt er bovendien vrij zeker van zijn dat ze zich ook elders in huis bevinden.

Hoe roei ik die vlo uit?

Vlooien houden zich graag schuil in vloerbedekking of achter plinten. Ze ‘reizen’ bovendien met veel plezier op de rug van je huisdier mee naar binnen. Je kunt ze te lijf gaan met de welbekende vlooienbestrijdingsmiddelen. Is er sprake van een heuse plaag waar je maar niet van afkomt, dan is het wijs om een bedrijf in te schakelen.

De bedwants

De bedwants – ook wel bedluis of wandluis genoemd – komt vaker voor dan je denkt. Het kleine insectje leeft van het bloed van mens en dier, net als de vlo. Het dier kan met weinig voedsel toe en plant zich razendsnel voort. Tegen de tijd dat jij de kleine, rode en jeukende bultjes in de gaten krijgt, kan er al sprake zijn van een plaag.  

matras beestjes in bed tips

Hoe kom je eraan?

Bedwantsen kunnen op veel plekken voorkomen. In de bioscoop, bus, trein, tram en taxi, bijvoorbeeld. Soms zelfs in ziekenhuizen! Bedwantsen komen heel vaak voor in hotels en vakantieaccommodaties. Zeker niet alleen in goedkope, achteraf hotelletjes: ze zijn aangetroffen in de duurste sterrenhotels. Doordat we met z’n allen steeds meer reizen, verspreidt het dier zich snel. Ze kruipen in je bagage, gaan mee in het vliegtuig. Bij thuiskomst leg jij je koffer open op bed… en tjoep… daar begint de pret voor de wants, en de ellende voor jou.

Voorkom dit vakantiesouvenir!

  • De uitwerpselen van bedwantsen herken je aan bruinzwarte puntjes op lakens of matrassen.
  • Check de reviews van het hotel of de accommodatie.
  • Doe bij aankomst altijd een grondige check op appelpitvormige diertjes. Kijk vooral onder het matras en zo mogelijk achter de plinten.
  • Schuif je koffer nooit onder het bed, maar zet hem op een rekje of in de badkamer.
  • Ga je weer inpakken? Schud en klop dan al je bagage eerst goed uit.
  • Stop al je kleding liefst in een afgesloten vuilniszak in je koffer en was alles bij thuiskomst meteen op 60 graden. Gooi je spullen dus niet in de wasmand en laat ze niet ergens in huis liggen.

Extra tip

Je kunt bedluis ook in huis halen via tweedehands meubels of -kleding. Zorg dus ook dat je deze goed controleert en reinigt.