fbpx

6x tips om je woning te beveiligen tegen inbraak

inbraak

Als een huis niet goed beveiligd is, hebben inbrekers maar dertig seconden nodig om binnen te komen. Aan een goed beveiligde woning – en tuin – gaan ze liever voorbij. Zodra het ingewikkeld wordt – extra licht, extra sloten – is je huis een stuk minder interessant voor een inbreker. We vroegen de wijkagent om tips. Zijn belangrijkste advies: maak het ze niet te makkelijk!

1. Verlichting

Een lange, donkere tuin is een mekka voor kwaadwillenden. Zeker als je tuin ook nog eens aan een onverlichte steeg of poort grenst. Zelfs als je gewoon thuis bent, wordt een brommer of een fiets ongezien uit je tuin weggehaald. Maak dit minder verleidelijk door voor voldoende buitenverlichting te zorgen. Wat zeker afschrikt: plaats bij de voordeur, de poort en in dat donkere gangetje naast het huis een sensorlamp die reageert op beweging.

2. Niet alleen de knip erop

Veel mensen doen hun achterpoort alleen op de knip, maar dat is echt niet voldoende. Zet er een cilinderslot in. Inbrekers klimmen immers met gemak over de schutting of komen via de buren jouw tuin binnen en voor je het weet, gaan ze er met jouw dure e-bike vandoor. Trouwens: fietsen en brommers gaan ook in eigen tuin of garage op slot.

3. Privacy voor de inbreker

Een hoge schutting om je huis of een dikke coniferenhaag? Dat biedt jou natuurlijk fijn veel privacy, maar inbrekers ook! Geen overbuur die nog ziet wat er in of om jouw huis gebeurt. Denk er eens over na. Kan die schutting of heg wat lager? Hier en daar een open gedeelte wellicht? Ook zo’n klassieker: een huissleutel onder de mat of bloempot. Onze wijkagent komt ze nog geregeld tegen. Niet meer doen! Een spionnetje in de deur of in ieder geval van binnenuit zicht op wie er voor je voordeur staat, is wel weer een goed idee.

4. Sloten

Ga je een ommetje maken, bijvoorbeeld met de hond? Je kent wellicht die reclame wel: ramen dicht, lichtje aan, deur op slot. En dan echt op slot, dus niet alleen maar achter je dicht trekken. Goed hang- en sluitwerk heeft een SKG-keurmerk. Niet alleen deuren, maar ook ramen, bovenlichten en een schuifpui hebben een goedgekeurd slot nodig. Staan er in je schuur of garage een motor, een stel fietsen of duur gereedschap? Zorg dan dat ook je schuur of garage goed beveiligd is. Dit geldt uiteraard ook voor een tussendeur van bijvoorbeeld de woning naar de garage.

5. Alsof je thuis bent

Veilig op vakantie? Laat een paar lampjes in de woonkamer branden, zodat het lijkt alsof je er bent. Je kunt ook tijdschakelaars aanschaffen, zodat de verlichting aan het einde van de middag aangaat. Met een overvolle brievenbus of vakantiekiekjes op sociale media is het wel heel duidelijk dat inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan. Spreek liever met je buren af dat ze de postbus dagelijks voor je legen en een oogje in het zeil houden. Kostbare spullen als laptop, mobiele telefoons, maar ook autosleutels houd je uit het zicht. Dat geldt niet alleen voor in huis, maar ook voor in de auto.

6. Buurtpreventie

Inbraken kunnen worden voorkomen als verdachte situaties snel worden opgemerkt en gemeld aan andere buurtbewoners door middel van een buurtwhatsapp-groep of een buurt- en wijknetwerk. Is er nog geen netwerk bij jou in de buurt? Misschien kun je zelf een groep aanmaken. Zorg er dan in elk geval voor dat de groep in contact staat met de wijkagent!

Test zelf!

Met de scan van Politiekeurmerk Veilig Wonen kun je zelf eenvoudig controleren hoe veilig je woning is en krijg je tips om die veiligheid eventueel te verbeteren.