fbpx

5x deze kamerplanten zijn giftig voor je huisdier

Planten maken je huiskamer gezellig en levendig. Maar heb jij een huisdier die aan alles snuffelt of knabbelt van wat je maar in de huiskamer hebt staan? Let dan op dat je deze vijf giftige kamerplanten niet in huis neemt.

Lees ook:
Kamerplanten die nauwelijks verzorging nodig hebben

Giftige kamerplanten

kamerplanten giftig

1. Kerstster

Met kerst geven kerststerren sfeer aan je interieur. Vooral de rode en witte met glitters. Ze vallen op, ook voor je kat! Maar pas op, de gehele plant is giftig vanwege het melksap. Eén geluk is dat de kerstster nogal bitter van smaak is. Je huisdier zal het meteen merken als hij eraan knaagt; vergiftigingen komen dus niet heel vaak voor. Maar als je hond of kat zich echter erg vervelen, gaan ze toch aan planten knagen.

2. Lelie

Lelies zijn uit den boze in een huishouden met huisdieren. En dat geldt ook voor de lelie verwante soorten zoals het lelietje-van-dalen, amaryllis en de aronskelk die vaak in de tuin voorkomen. Ze zijn zwaar giftig en van een klein stukje van de bloem in de maag kan je hond of kat al doodgaan. Zelfs het stuifmeel, wat op de vacht terecht kan komen en later bij het wassen wordt opgelikt, kan al voor enorme problemen zorgen. Bij een lelievergiftiging komt de nierfunctie stil te liggen, waardoor er geen urine meer geproduceerd wordt.

3. Dracaena (drakenplant)

Veel mensen hebben ‘m in huis. Maar de dracaena is gevaarlijk voor katten. De sprietjes van de kamerplant zien er namelijk uit als gras, dus de kans is aanwezig dat je kat daar eens lekker mee gaat spelen. Na het eten van een dracaenablad kan je huisdier gaan braken, waar dan wat bloed bij kan zitten. Andere gevolgen zijn een gebrek aan eetlust of sufheid.

4. Philodendron

Deze plant staat regelmatig achter de kassa’s bij de supermarkt, als lokkertje om snel nog even mee te pakken. Het is een gewilde decoratieve kamerplant die weinig verzorging nodig heeft. De bladeren van een philodendron hangen ook nog vaak over de grond, dus voor een huisdier makkelijk om bij te komen. Maar als jouw hond ervan eet kan dit ernstige irritaties in de bek en darmproblemen, krampen, stuiptrekkingen of zelfs een epileptische aanval veroorzaken.

5. Dieffenbachia

De dieffenbachia is een populaire kamerklant door haar mooie blad. Toch kun je deze beter niet in de woonkamer zetten als er huisdieren (of kleine kinderen) rondlopen. Wanneer een hond of kat het sap van een dieffenbachia binnenkrijgt, veroorzaakt dit een brandgevoel en zwellingen waardoor het beest moeilijkheden met ademhalen kan krijgen of in het ergste geval kan stikken.

Tip: Kattengras

Katten willen aan planten eten om hun maag- en darmsysteem en spijsvertering op gang te brengen. Om te voorkomen dat je kat (of hond) aan andere planten gaat knabbelen, kun je bloempotjes met kattengras door de woonkamer verspreiden. Kattengras is een goede afleiding voor katten, kriebelt lekker en is eetbaar voor huisdieren.

Lees ook:
Zuiver de lucht met deze zuiverende planten voor in huis