fbpx

Wandelen zonder blessures: zo voorkom je pijnlijke voeten

pijnlijke voeten

We wandelen wat af. Velen van ons zijn inmiddels getraind in het maken van ommetjes. Maar bij langere wandelingen liggen blessures op de loer. Zo voorkom je pijnlijke voeten!

Lees ook:
Wandelen: 3x dit is wat een lange wandeling met je doet

Zo voorkom je pijnlijke voeten

Kies goede schoenen

Wandelschoenen net een stapje te ambitieus voor jou? Denk nog eens na! Je zult opmerken hoeveel het zal helpen blessures te voorkomen. Let er op dat je tijdens het passen geen drukpunten voelt en dat je grote teen zeker een centimeter ruimte over heeft. Blijf je toch verknocht aan je normale schoenen, leg dan eens wandelwol op de bodem: het veert mee, absorbeert vocht, zorgt in de winter voor warme voeten en werkt verkoelend in de zomer.

Let op je sokken

Naast goede schoenen is het soort sokken dat je draagt minstens zo belangrijk. Kies voor naadloos en goed van maat: want rimpeltjes in je sokken zijn vaak het recept voor klachten. Goede wandelsokken voeren transpiratie af en voorkomen blaren en likdoorns. Er zijn zelfs wandelsokken die je bloedsomloop stimuleren, zodat je minder snel moe wordt. En dan de wandelsokhoogte met voor iedere activiteit een sok: de no-show sok voor hardlopen, de crew-sok voor de klassieke lange-afstand tochten en de kniekous voor alpinisme.

Train je spieren

Wandel je veel, dan loont het om je gehele benen te trainen. Vergeet naast je beenspieren, je bil- en heupspieren niet: deze zijn erg belangrijk bij het wandelen. Ook je voetspieren kun je goed trainen met allerlei oefeningen. Hieronder vind je er een aantal:

Oefeningen voor klachten aan het vetkussen (zachte huid onder tenen):

Oefeningen voor instabiele enkels:

Oefeningen om de achillespees te versterken:

Voor meer oefeningen kun je kijken op Podozorg.nl

Lees ook:
De paden op: 5 wandelroutes