fbpx

Tomaat is súper gezond en dit is waarom

tomaat

Er zijn maar weinig mensen die geen tomaat lusten. Niet gek, want ze zijn zowel rauw als gekookt, in saus, soep of salade lekker te gebruiken. Wist jij dat een tomaat niet alleen veelzijdig is maar ook nog eens super gezond?

Lees ook:
7x waarom spinazie zo goed voor je is

Tomaat: de keuze is reuze

Van trostomaat tot cherrytomaat, een romaat tot ananastomaat en nog zo’n beetje 150 soorten meer: tomaten zijn er in overvloed. Tomaat is een van de meest geliefde groenten in Nederland en we zijn dan ook grootleverancier van trostomaten. Plantkundig gezien is tomaat een vrucht, maar omdat we hem culinair gezien veelal hartig gebruiken wordt hij beschouwd als groente. Hele gezonde groente dus.

7 x hierom is tomaat super gezond

1. Voor de algehele weerstand

Een tomaat heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor het in stand houden van onze weerstand, de opname van ijzer en ook voor de vorming van bindweefsel.

2. Goed voor de bloeddruk

Tomaat bevat kalium, wat belangrijk is voor het functioneren van zenuwen en spieren maar ook voor het ondersteunen van een gezonde bloeddruk. Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

3. Magnesiumbommetje

Tomaat bevat magnesium, het mineraal waarvan we weten dat het belangrijk is voor sterke botten. Wist jij dat het ook ondersteunend is aan een evenwichtige darmflora?

4. Boordevol lycopeen

Lycopeen is de stof waaraan deze groente zijn rode kleur dankt. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze stof o.a. genen in prostaatkankercellen kan veranderen, wat het ontstaan van prostaatkanker kan vertragen. Daarnaast is de stof goed voor het verlagen van je LDL (het ongezonde) cholesterol.

5. Beperkt de groei van kankercellen

Het klinkt bijna te makkelijk. Toch hebben wetenschappers recentelijk nieuwe kennis opgedaan over tomaat eten in relatie tot kanker in het maagdarmstelsel. Hieruit bleek dat door bepaalde extracten te gebruiken de groei en vereenvoudiging van kwade cellen beperkt werd.

tomaat

6. Het bevat bètacaroteen

Vergeet die naam maar meteen, het gaat om de inhoud. Deze stof zet zich in het lichaam om naar vitamine A en draagt bij aan het vertragen van cognitieve achteruitgang, het gezond houden van je longen, verkleint het risico op hart- en vaatziektes.

7. Voor een goede stoelgang

Ten slotte is een tomaat een bron van vezels én vocht. Die twee samen zorgen ervoor dat ontlasting soepel blijft én volume bevat. Door tomaat te eten voorkom je obstipatie.

En zo zit het met bewerkte tomaatproducten

Ten slotte is het interessant om te weten dat tomaat verwerkt in sauzen niet per definitie ongezond zijn. Hier zit namelijk heel veel lycopeen in, vaak zelfs meer dan in een verse tomaat. Het nadeel van bewerkte tomaatproducten is dat de vitamine C verloren gaat door het verhittingsproces. Het lijkt er dus op dat een combinatie van zowel verse tomaten als bewerkte producten goed voor je zijn.

Lees ook:
Blikgroenten: net zo gezond als vers?