fbpx

Slowjuicer in huis? 7 tips voor gezonde sapjes

slowjuicer sap

Met de slowjuicer kun je heerlijke en gezonde sapjes maken. Misschien heb je het keukenapparaat in een enthousiaste bui aangeschaft en heb je nog een klein zetje in de rug nodig om de sapjes op de juiste manier te bereiden. Zeven tips.

Lees ook:
Gember: een krachtpatser in de keuken

Slowjuicer tips

sapjes slowjuicer

1. Kies voor biologische groenten en fruit

Biologische producten zijn minder bespoten met bestrijdingsmiddelen en bevatten hierdoor hogere nutriënten. Als je op de centjes wilt letten en voor niet-biologisch kiest, let er dan op dat je druiven, aardbeien, appels, spinazie en courgettes van tevoren grondig wast: deze producten zijn vaak bespoten met veel hormoongif. Bekijk via Dirty Dozen welke vervuilde fruit- en groentesoorten er op de lijst staan. Volledig gifvrij eten? Bekijk dan de Healthy fifteen-lijst.

2. Kies fruit en groenten van het seizoen

Seizoensgebonden groenten en fruit zijn beter voor de portemonnee, fijner voor de smaak én je darmbacteriën passen zich er ook op aan. Als je deze seizoensproducten ook nog lokaal koopt, zal de smaak nog lekkerder zijn en het uiterlijk van je sapje nog kleurrijker. Je kunt de schil gewoon meejuicen, want hierin zitten juist de meeste voedingsstoffen in opgeslagen. 

3. Bio-bevroren is OK

Haal bepaald fruit uit de dieprvries. Verse soorten als blauwe bessen, aardbeien en frambozen, mango en ananas moeten vaak uit het buitenland komen en worden in de supermarkt duur verkocht. Dit fruit uit het vriesvak wordt vers van het veld geplukt en direct ingevroren. Wanneer je het ontdooit en vervolgens sapt, bevat het nog hoge voedingswaarde.

4. Bouw op voor smaakpupillen

Als je hoofddoel is om meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen, is het beter om meer groenten dan fruit aan je sapje toe te voegen. Fruitsapjes bevatten namelijk alsnog veel suiker. Let dan wel op dat je smaakpupillen maar ook je geurpupillen moeten wennen. Als je 100% brocollisap drinkt, dan kan dit wat heftig zijn. Bouw langzaam op met 60% groenten, 40% fruit. Op een gegeven moment zal je het zelfs lekker vinden. Citrusvruchten zijn hierbij dan lekker om toe te voegen voor de smaak en bevatten weinig suikers.

5. Voeg kruiden toe

Experimenteer met kruiden en specerijen in je sapje. Ze zorgen niet alleen voor extra smaak maar hebben ook een functie voor de gezondheid. Kruiden als kaneel, kardemom en gember zijn ontstekingsremmend. Vanille en basilicum werken kalmerend.

6. Combineer op kleur

Alle groenten die je nog in je koelkast kon vinden tegelijk in de slowjuicer gooien, dat is geen goed idee. Dan krijg je namelijk een bruine derrie. Maar ook voor je darmen wordt het dan te heftig, omdat een breed palet aan kleuren ook (te) veel verschillende voedingsstoffen bevat. Combineer dus groenten en fruit in dezelfde kleuren. Groene bladgroentes met Chinese kool, witte kool, venkel, pastinaak, witte meloen. 

7. Sorteer op gezondheidsvoordeel

De felgroene sapjes zien er zo perfect gejuiced uit omdat de groente- en fruitsoorten gesorteerd zijn op kleur. Maar vaak is bij de combinatie ook echt gekeken welke gezondheidsvoordelen het sapje samen heeft. Zoek je iets voor vochtafdrijving? Maak dan een sapje met bleekselderij, avocado komkommer. Zoek je iets wat hydrateert? Denk dan aan watermeloen en venkel.